Snad to tu trochu odlehčím a možná tím ukážu jiný pohled na věc
Jeden malíř před lety avizoval, že bude malovat Hradčany. Ve světe malířů to automaticky znamená, že všichni ostatní malíři mají smůlu a musí malovat něco jiného, třeba Dolní Lhotu nebo Vyšehrad a to i přesto, že je pro ně pohled na Hradčany inspirující a rádi by je štětcem zvěčnili.
Po pár letech se objeví nový nadějný malíř a zjistí, že vše co by chtěl malovat je už namalované popřípadě někdo před lety avizoval, že to bude malovat.
Má smolíka a aby někoho z malířů neurazil, tak se raději začne věnovat sochařině (byť mu malování jde a jistě by stvořil skvělá díla, včetně Hradčan).
A pak se objeví další mladý malíř. Je to takový vtipálek a nechce to tak lehce vzdát. Chce trochu narušit ty zaběhnuté, zkostnatělé spolky malířů, takže avizuje, že bude malovat rovnou celou Prahu. Není sice jisté, jestli se do toho někdy pustí, ale avizoval to, takže pouze on na to má nárok
Já (jako zákazník) pak stojím v galerii a říkám si: „Proč jsou tu jenom jedny Hradčany?“
Nejsou sice špatné, ale je to perokresba a já bych raději olejomalbu. Jenže tu nedostanu, protože malíř, který dělá olejomalbu má smůlu a musel malovat Dolní Lhotu. Já coby zákazník mám taky smůlu a pokud chci Hradčany mít, musím koupit perokresbu……nebo si je namalovat sám
Nedalo mi to a musel jsem se do debaty zapojit. Řeči typu, že někdo něco avizoval a tudíž ostatní mají smůlu, mě vždy zvednou ze židle - časy RVHP a plánovaného hospodářství (kdy jeden dělal auta a druhý třeba pračky) jsou doufám nadobro pryč.
Chápu, že pokud někdo věnuje spoustu času tomu, aby si sehnal a připravil podklady k modelu atd., tak to asi naštve, ale ten druhý si ty podklady musel taky obstarat, jinak by model dohromady nedal.
Proto říkám, pokud spolu mají autoři nějakou domluvu, tak to nechte na nich, ať si to řeší sami mezi sebou. Je to stejné jako Samsung vs.Apple. Ať si mezi sebou řeší co chtějí, mě zajímá pouze telefon
My jsme zákazníci a pro nás přeci bude vždy lepší, mít na výběr. Každý autor má jiný rukopis, takže pokud někdo nechce Rada, počká si na Michala.
Já jsem taky nekoupil B194 od GP-teamu a čekám na Michalovo dílo.