Ahoj všem.
Dovolím si drze přihodit svoje polínko do ohně.
Od Rada jsem "nedávno" dostal možnost "betnout" si stavbu Williamsu FW 09 K.Rosberga z Dallasu za čož mu i tímto velice děkuji za zajímavou zkušenost.
Připomínek jsem měl spoustu, až si myslím, že jsem tím Radovi pěkně lezl krkem. Nejen, že jsem "námitkoval" text, dožadoval se změn rozměrů dílů, přidání detajlních návodných kreseb atp. Byl jsem zkrátka ( z mého pohledu) mimořádně otravný :-))
Snad mi tu protivnost Rado odpustí, ale stavbu jsem z několika důvodů nechtěl prezentovat.
Proč?
1. Nepovažoval jsem se a ni stále nepovažuji za tak dobrého lepiče, abych šel "předem" s kůží na trh. Neprezentuji totiž "jen" autorovo dílo, ale i mojí zručnost. A nikde není napsáno, že se mě to podaří. Nerad ukazuju, tohle se "MĚ" nepodařilo. To znamená, sem jelito, neumim to= příště se do toho nebudu, však víte co.
2. Neměl jsem bohužel tolik času, abych mohl Rada brzy "uspokojit". Ta věta zní fakt divně :-)) Takže autor byl netrpělivý- vydání modelů už bylo totiž nahlášeno a to je další potíž, když začnu pospíchat, kazí se mi vše, na co šáhnu.
3. Některé sestavy se mi vlivem jemnosti 120g papíru nedařilo držet ani v tlapách a to byl problém při stavbě modelu v klasickém měřítku 1:24 u kterého je beta velmi důležitá. Převážně kola mi dělala potíž. Byla trochu jiná konstrukce, kterou jsem neměl "nacvičenou" a to byste mě všichni hned vypískali.
4. Při jakékoli změně v rozměru bylo potřeba "počkat" až mi přijdou opravené, nebo předělané díly. Protože nemám doma tiskárnu (Obrovská výhoda kvalitních betalepičů). Čas se ale nemilosrdně krátil a já musel rozstříhat druhý výtisk, který jsem měl k dispozici. Musel bych začít znova celou kastli a na to nebyl čas. "Upravoval " jsem tedy tu slepenou a to prezentovat by byla ostuda, protože víte sami, když něco rozřežete a dáváte pak znovu upravené do sebe, že to už není ono. Koupili byste si potom vůz, který už při betě zlobí ? Předpokládám, že mnoho z nás ne. Těžko by se vysvětlovalo, tohle je už všechno upravené a jde to atd. Kdyby byla chybka odstraněna v betě a bylo to vidět, tak asi jo, al ejak jsem řekl, bylo málo času.
5. Přiznávám, že jsem rád za každý nový model, který vidím a je hned jasné, ano, to se mi líbí, to chci, ale tím (nevím, jak u ostatních) u mě "nenaskočí" to "kouzlo okamžiku", ta poslední sladká třešnička, až model komplet seskládám, jak je to hezký. Ta věta, kterou si řeknu až se pokochám hotovým modelem "Kruci, to je ale hezký!"
6. Protože když autor "něco" hodí do oběhu pro mě znamená, že to má zmáknutý, že to de dohromady a že já jako modelátor s tím při stavbě nebudu mít žádný konstrukční potíže. S vyjmutím mojí "šikovnosti".
7. Ostatně, zabývám se i stavbou hradu Carevec, který mám ve své galerii. Sestavený model je vyfocen na přebalu vystřihovánky (jeden by si řekl, že to je snadno sestavitelné) , staví se to ale velice těžko. Nepasuje vlastně vůbec nic. Tedy tak trochu nesouhlasím s Alim. Na obalu vídíš, co kupuješ, ale skutečnost je jiná. Kdo chce, ať mrkne sem, že nekecam:
http://www.papirove-modely.cz/galerie/f ... oto=210686 Tímto jsem doufám nijak nepoškodil vynikající jméno mého oblíbeného autora a snad vnesl kousek "jiného" pohledu na beta stavbu modelu, která je sice potřeba, ale ne vždy nutná k prezentaci předem. Williams byl upraven a velice pěkně zkonstruován a šel do sebe jak prnec na hrdel. Ostatně, Peťa Frýdek model nedávno sestavil a je to paráda!
Ať se daří.
Martin