Tyrrell 009

Chystané novinky modelů, kuriozity, zveřejnění downloadu ...
Gerry
Kontaktovat uživatele:

Tyrrell 009

Příspěvekod Gerry » 11 září 2008 20:19

Nevím, jestli jsem se neukvapil s veřejným ohlášením, ale budiž....risknu to :wink:
Jak jsem již postrašil dříve, pustil jsem se do konstrukce Tyrrellu 009. Původně jsem měl představu jen o rekonstrukci existujícího Lotusu 79 vzhledem k jejich velké tvarové podobě, ale po posbírání podkladů a důkladné rozvaze (a pár prvních pokusech) jsem zjistil, že rozsah úprav je natolik velký, že mi prací vyjde nastejno a s daleko lepším výsledkem když model namaluji zgruntu celý znovu.
Nezapírám, že je pro mne Lotus p. Špinlera v určitém směru inspirací, hlavně co se týče konstrukce některých dílů. Důvodem je to, že CAD a podobné programy jsou pro mne španělskou vesnicí, maluji v Corelu a jak udělat z 3D dílu díl 2D - na to pro mne existuje metoda pokus-omyl. I přesto ale v podstatě neexistuje díl, který bych nevytvořil sám.
V současnosti mám hotovou příď vozu s částí předního křídla, monokok, kabinu, boční pontony (bez některých detailů) a horní kryt motoru. Model konstruuji tak, abych ho mohl udělat včetně motoru - to bude asi pro mne největší problém ... pochybuji, že zvládnu tak detailní konstrukci motoru jaké znáte, bude holt zjednodušený.
Dneska jsem si vytiskl (jen na 80gr papír) hotové díly a provedu zkušební stavbu, jak to lícuje a pasuje. Pokud ano, představím vám výsledek.
Co se týče barevných verzí, vzhledem k tomu, že se uvedený typ během své kariéry stále a neustále měnil, rozhodl jsem se dát dohromady dvě verze, jednak vůz J.P.Jariera z VC JAR
Obrázek
jednak vůz D.Pironiho z VC Velké Británie
Obrázek

Tak mi držte palce... ;-)

11111
Kontaktovat uživatele:

Re: Tyrrell 009

Příspěvekod 11111 » 12 září 2008 06:49

Ahoj Gerry,
gratuluji k rozhodnutí o výrobě vlastního modelu. Možná máš zbytečný strach z motoru, hranatá záležitost a v Corelu ti nebude dělat problém měření. To u oblin vozů bueš mít horší.
Pokud bude i motor, hlasuji za tvarovaný podvozek :idea:
Přeji pevné nervy a trpělivost. :!:
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Re: Tyrrell 009

Příspěvekod Gerry » 12 září 2008 07:10

11111 píše:Pokud bude i motor, hlasuji za tvarovaný podvozek :idea:

Inu...jakýs takýs wingcarový podvozek je již na cestě.... přiznám se, že jsem důkladně prostudoval právě tvou úpravu Lotusu 79 tady na fóru... :D
Jinak díky za podporu, budu ji (a každou dobrou radu) určitě potřebovat :D

peta65

Příspěvekod peta65 » 14 září 2008 19:51

Gerry, bože ty jsi ale GERY.
Nevím co k tomuto napsat a nepoužít slova, která se běžné "vypípávají".
Kdybys kouknul na stránky autora Petra Špinlera http://formel1.webzdarma.cz/
hned na úvodní straně si můžeš otevřít seznam modelů. Možná budeš překvapený, ale Tyrrell-Ford 009 už nějakou dobu figuruje na jeho seznamu.
Stránky byly aktualizovány bohužel už poměrně dávno, 26.6.2006, dnes má tento seznam již 215 položek, pokud máš zájem můžu aktuální seznam poskytnout, to abys nedělal něco, co už někdo pracně vyrobil a ty to teď prezentuješ jako svůj model. Ale pokud ještě nějakou dobu vydržíš a s tebou i další, budou tyto stránky aktualizovány, už se na tom nějakou dobu usilovně pracuje.
Určitě z tebe a z tvých aktivit bude Petr Špinler vééééélice nadšený!
Stejně jako z "tvého" Marche 731G - naprosto evidentní "předělávka" Petrova modelu.
Možná se snažíš o to, aby se na tvorbu nových modelů a jejich barevných variant Petr Špinler už navždy vykašlal. Myslím, že tím potěšíš hodně modelářů, kteří na nové modely čekají. Kvůli tobě budou čekat marně!!!
Vidím, že z "tvých" modelů už někteří dokonce projevili nadšení a "gratulují ti k rozhodnutí o výrobě vlastního modelu", no co už. Pokračuj dál, i já ti gratuluji a držím ti palce.
Snad se k tomuto příspěvku vyjádří i Pavel Krejčí, bude mět aspoň co vydat! No a jestli Petr Špinler přestane kreslit nové modely určitě bude mět i v budoucnu co vydávat.
Hodně úspěchů do dalších "tvých nových modelů" ti přeje peta65 :wink:
Ještě mě napadá, nechceš udělat i pár nějakých variant "svých" modelů na základě autora Honzy Poláka ? Třebas nějaký March 761, ještě je nemá všechny vydané ( záměrně nepíšu nakreslené ) , určitě bude taky vééééélice potěšený a z nového autora nadšený !

Slimm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Slimm » 14 září 2008 20:03

for Peta65.

Nechci se Tebe ani nikoho jného tady nějak dotknout, ale u Marche Gerry předem ohlásil, že se jedná o předělávku nikoliv o JEHO konstrukci a u modelu Tyrrellu bych možná s tou příkrostí počkal, až bude vůbec vidět o co se jedná. Ovšem pokud rovnou usuzuješ , že je to jen předělaný model, pak jsi informován víc než my zde na fóru. Pak tedy pardon.

Možná trošku ostrá a zbytečná reakce ode mne, ale připadá mi, že jen zde někdo nový začně něco vyrábět tak ho hned setřít je vysloveně, alespoň podle mne vééééélice produktivní, takhle určitě nových konstruktérů bude přibývat jako hub po dešti. Nebo se tu někdo bojí, aby se nenašel někdo další, kdo chce své konstrukce dělat a případně nabízet????
F1 je závislost, modely F1 ještě větší :-))
Navštivte http://gp-team.ezin.cz/

Slimm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Slimm » 14 září 2008 20:05

A ještě jedna věc, nikomu je zde zatím Gerry nenabízel a předem upozornil u Marche, že jej dělal pro to, že vydán doposud nebyl a on jej chtěl PRO SEBE v této verzi mít . To jen tak na okraj.
F1 je závislost, modely F1 ještě větší :-))
Navštivte http://gp-team.ezin.cz/

peta65

Příspěvekod peta65 » 14 září 2008 20:17

for Slimm

Mě to může být nakonec jedno, pro mě je to vlastně "jenom" několik let života, shánění podkladů, materiálů, fotek, reklam, skenování atd., aby nový model mohl vzniknout a pro autora desítky hodin práce při kreslení. Jenom se mi zdá divné, proč se Gerry zabývá modely, které Petr Špinler uvádí, podotýkám záměrně, ve svém seznamu hotových modelů na svých stránkách, proč to asi dělá ? Aby někdo další tyto modely mohl vytvořit a třebas i vydat po překreslení z jeho modelu(ů). To asi ne, je to tam proto, aby autoři dělali něco jiného dalšího a neplýtvali silami a časem na něčem co už je hotové. Proč se Gerry nepustí do něčeho "opravdu svého" , vždyť je eF jedniček takové nepřeberné množství. A jestli neví co, stačí to tady na foru nadhodit, určitě jako nový autor pár typů dostane.

A ještě jedna věc jako reakce na : "A ještě jedna věc, nikomu je zde zatím Gerry nenabízel a předem upozornil u Marche, že jej dělal pro to, že vydán doposud nebyl a on jej chtěl PRO SEBE v této verzi mít . To jen tak na okraj."
Tento March díky Gerrymu s největší pravděpodobností ani vydaný nikdy nebude :cry:

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 14 září 2008 21:23

for Peta 65 :

Vážený kolego modeláři :
Upřímně řečeno, nevím, abych použil tvoje slova, jak na tvůj příspěvek odpovědět a taky nepoužít vypípávání.
Ale s klidnou hlavou a popořadě.
- o tom, že p. Špinler má připravený Tyrrell 009 vím už delší dobu. Rád bych se tě ale zeptal, jestli sis dal někdy taky tu práci abys spočetl, kolik jich je uvedeno jako hotových a kolik je vydáno. A konkrétně tento inkriminovaný Tyrrell, zda už vyšel. Pokud vím, tak nevyšel a vzhledem k tomu, jaké má pořadové číslo, můžeme si říkat jestli vůbec někdy vyjde. Mimochodem, ptal jsem se již v minulosti na tyto "šuplíkové modely", ale nikdo mi nebyl schopen sdělit zda vůbec a kdy vyjdou, názory byly spíše pesimistické.
- uvádíš "ty to teď prezentuješ jako svůj model". Pokud sis pořádně přečetl můj příspěvek, tak sis musel všimnout, že píšu, že jej maluju celý. Ne, že upravuji existující model. To snad mohu prezentovat jako svůj model, nemyslíš ?
- ad March 731 : Ve svém příspěvku jsem zdůraznil a to několikrát!!!! že se jedná o přemalbu existujícího modelu a že tuto přestavbu či předělávku si dělám PRO SEBE a nikterak nehodlám ji nabízet k vydání, prodeji nebo nedejbože vystavení na webu. Můžeš mi laskavě sdělit, proč bych neměl mít právo si tuto předělávku, opakuji PRO SEBE udělat????
A za další, pokud jsi z mých příspěvků nabyl dojmu, že se chlubím cizím peřím a konstrukci p. Špinlera vydávám za svou, tak mi dokaž kde a v jakém příspěvku.
Mimochodem, nejsem jistě jediný modelář, který se do úpravy modelu nebo přemalby pro sebe pustí, jen jsem prostě šel s kůží na trh. Děkuji ti za pěkně studenou sprchu. Divím se, že podobně nesjedeš i takové, kdo původní model "vytuní" a vylepší, vždyť co kdyby chtěl autor ty úpravy v budoucnu udělat taky?

A ještě poslední věc. Začínám mít pocit, že udělat nový model je věc jen pro vyvolené a ne pro nadšence, kteří lepí pro radost a ze stejného důvodu chtějí udělat i něco navíc. Pokud někomu šlapu na kuří oko, tak se velice omlouvám. Dělám tu už X hodin něco, čím jsem chtěl sobě i jiným udělat radost, na úkor rodiny i jiných koníčků. Asi jsem zbytečně iniciativní, což se v tomto státě trestá už dávno.

Pro všechny kdo začali sledovat moje vlákno a případně mi vyjadřovali podporu. Děkuju všem kdo jste mi věnovali pozornost a případně drželi palce. Nemá to asi cenu, je to už podruhé co jsem dostal přes prsty. Prozatím toto téma uzavírám, v tuto chvíli prostě nemám sílu ani chuť pokračovat.

Novis

Příspěvekod Novis » 15 září 2008 05:36

Gerry, nevzdávej to a pokračuj....dovodů je dost:
:arrow: pokud se jedná o tvoji vlastní konstrukci, tak si můžeš udělat jakou F1 chceš (nikdo přeci nemá výsadní právo přivlastnit si model nebo časové období, mít jej v "šuplíku" a čekat, že všichni budou čekat až jej vydá). Vůbec bych se nedivil, kdyby za čas někdo další vlítnul na Lotusy, 77 a 78 a spoustu dalších modelů. Je hezké, že jsou připraveny v šuplíku, ale pokud se budou vydávat převážně jen verze, tak se budem v budoucnu setkávat s dalšími a dalšími novými autory. Já vím, jsme zase u tématu, který zde byl několikrát omýlán (nové modely vs.verze modelů), ale možná je tohle důvod, proč se objevují další dobrodruzi, kteří staví vlastní modely.
:arrow: pokud se objeví další kvalitní autoři (viz.např. Robert Blaschke), tak je to jenom dobře, konkurence je zdravá :wink:
:arrow: třeba se z těch "šuplíkových modelů", díky lidem jako jsi ty, konečně stanou modely vydané a bude to pro dobro všech modelářů :wink:
:arrow: obdivuju všechny, kteří se do tvorby modelu pustí. Je to spousta práce a času, takže práci zdar
Galerie

Na stole:
F2003 GA, F2004, 95T, FW08C, MP4/4, MP4/7A, MP4/8
Lakovna:
Tyrr 006, 018, 97T, 126CK, F2000, FW11B, 312T
Pod stolem (u ledu):
FW07, FW11, Tyrr 023

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 15 září 2008 06:06

Vážení,

Všichni asi víte jaký Petr Špinler je. My se tu s Petrem65 nesnažíme někomu něco nakazovat, to chraň bůh, ale jak již bylo řečeno....... za posledních pár let můžete být vděčni hlavně Petru Špinlerovi za to , že se formule tak vzchopili. Z reakcí Petra Špinlera na posledních dvou Lužánkách vám můžu sdělit (a doufám že to není tajné), že chybí opravdu málo k tomu aby se na to vykašlal a i ty modely co už má hotové a nevydané nikdy nevyšly. Hlavním důvodem jsou notoričtí kopírovači a předělávači variant....... to ať si kdo co chce říká.
Jeden důvod za vše....... proč myslíte že můj M23 nikdy nevyšel a není ani volně ke stažení?????? (a to je konstrukce absolutně jiná).

Předpokládám že modelů nevychází málo ....cca 10 ks 3x ročně = 30ks /rok

Když si projdu tohle fórum a koukám např na Gerryho (nevím jestli je to zrovna ten správný případ, ale nadšení mu nechybí), tak jich slepí za rok 30???? 15????? .....??? Pánové nemáte co lepit???

Ad TYRRELL 009, je připravený v seznamu a v nějaké formě v šuplíku, ale autor má asi důvod ho zatím nevydat, je to jen a jen z důvodů správné konstrukce, podkladů. Původně měl vznikat jako verze lotusu 79, ale potom se začalo pracovat s tím že je vůz prakticky jiný a Petr ho zřejmě rozdělal a odložil kvůlii jiným modelům.
Předpokládám že každý autor má rozdělaných více modelů a postupně se k nim vrací.

Takže pokud mám někomu držet palce, tak na absolutně vlastní konstrukci. Jak už Peta65 psal, možností tvorby modelů jsou hromady a udělaných je jich jen zlomek. Autoři spolu nějakým způsobem komunikují ,ať už osobně nebo přes Pavla Krejčího a tak se nestává že by dva dělali na něčem stejném. Ne všechny modely na kterých pracují mají někde zveřejněné a proto si myslím že by bylo dobré se někde doptat zda model co se vám líbí už někdo nedělá nebo nepřipravuje.
Podotýkám že shánění podkladů může trvat roky a stát i nějakou tu kačku a pokud někdo něco vyhodí na základě dvou obrázků z netu, bývá to většinou špatně...... to si potom můžete lepit foukací formule nebo miniboxy ve stejném zbarvení co se vám líbí a může mu to být jedno.

Jeden příklad za vše:
Tento model podle mě nikdo ze známých autorů nestaví, alespoň o něm nejsou zmínky:

BRABHAM BT52 - podkladů hromada, krásné výkresy, barevné varianty

Jestli jsem se někoho dostknul, tak má smůlu, protože je mi to srdečně jedno. Jinak držím palce při vlastní originální konstrukci modelů.
Honza
Naposledy upravil(a) Honza dne 15 září 2008 06:13, celkem upraveno 1 x.

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 15 září 2008 06:12

Jo ještě mě Gerry trochu mrzí tohle a právě kvůli tomu se tu bouříme:

gerry napsal:
Dělám tu už X hodin něco, čím jsem chtěl sobě i jiným udělat radost, na úkor rodiny i jiných koníčků.

ty to pošleš Lojzovi, Lojza má známýho Pepu, takže to má i Pepa, ten má dva známý který ho ukecaj na výstavě atd atd..... některej blb to šoupne na net a kolik asi tak myslíš že toho pak Petr Špinler prodá???[/b]

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 15 září 2008 06:28

Nepoužíval bych ostrá slova o předělávce modelu, pokud model ještě nevyšel. Nejde předělat něco co ještě nebylo. Vše ostatní je věcí domluvy tady pomocí "Soukromé zprávy", opravdu nevím jestli toto politikaření někoho z modelářů zajímá... Pokud má Gerry chuť model zkonstruovat a vy máte informace o jeho rozpracování u jiných autorů, proč mu nenabídnete podklady k jiným modelům které nejsou v plánu? Třeba by si něco vybral. Pánové domluvte se prosím v "SZ".
BT52 je před dokončením konstrukce RR, to jen na okraj.
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 15 září 2008 06:39

RR s nikým nekomunikuje, stránky neaktualizuje, jestli je před dokončením jako Osella, ATS, Ligier JS21, tak se ho ještě dlouho nedočkáme.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 15 září 2008 06:45

To že to vím, je malý důkaz, že není pravdou že RR s nikým nekomunikuje, jen že s lidmi se musí umět komunikovat...
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 15 září 2008 07:35

Honza píše:Jo ještě mě Gerry trochu mrzí tohle a právě kvůli tomu se tu bouříme:

gerry napsal:
Dělám tu už X hodin něco, čím jsem chtěl sobě i jiným udělat radost, na úkor rodiny i jiných koníčků.

ty to pošleš Lojzovi, Lojza má známýho Pepu, takže to má i Pepa, ten má dva známý který ho ukecaj na výstavě atd atd..... některej blb to šoupne na net a kolik asi tak myslíš že toho pak Petr Špinler prodá???[/b]

Já tam ale nikdy nepsal, že to co tvořím (a mimochodem, tvořím to, jak jsem psal, úplně od základů), dám volně někam na web....mimochodem, Robert Blaschke taky dal svého Williamse jako free model - a to mu nikdo nevytknul, že tím sníží kupovatelnost jiných modelů...

Já sám jsem taky spíše pro prodejní než free modely....aby se autorovi ta námaha aspoň trošku vyrentovala....a že jsem sám už hezkých pár tisíc do formulí vrazil, ať už od soukromníků, kteří měli originál na prodej, od p. Krejčího i od p. Gabriela (mimochodem, off topic, nevíte někdo co s ním je? Objednával jsem u něj teď před měsícem zase pár kousků a je ticho po pěšině, ani na maily mi nikdo nereaguje...).

Nějak to nechápu...chtěl jsem zkusit přestavbu, dostal jsem za ni přes prsty. Dal jsem se tedy do svého vlastního modelu, výsledek tentýž. A nezlobte se, pánové, snad na tom nejsme tak špatně, abych musel žádat ani nevím koho o souhlas, jestli můžu zkonstruovat zrovna tenhle model. Protože to se pak může ozvat Jarda z Horní Dolní, že ho má v dlouhodobém plánu a nevznikne nikdy nic. Vždycky jsem si myslel, že čím víc modelů vznikne, tím líp. Asi ne, ono to dlouhodobé plánovité hospodářství mělo kdysi za G.H. něco do sebe.
A ještě jedna poznámka.... i pro mne by bylo jednodušší si hotový model koupit a postavit a ne se po večerech s**t nad laptopem s křivkama a rozměrama, stavět X stavebních variant atd.

Už to neřešte, prostě o to není zájem (byť mi to bylo sděleno dost nestandartně a docela se mi to až dotklo), tak to nebude. Nebo pokud ano, tak jen pro mne.
A jak dopadnou další modely, na které mám doma podklady a hrubé nákresy, konkrétně Tyrrell 010 a Arrowsy A4 a A5, to je ve hvězdách. Fakt už ztrácím chuť něco dělat. Mám daleko víc a daleko závažnějších problémů v životě než abych se musel kvůli tomuhle nervovat.

Zpět na