Ferrari 312B - 1971 GP Spain/South Africa - Robert Blaschke - Forum Team - 1/24

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
mr.S

Ferrari 312B - 1971 GP Spain/South Africa - Robert Blaschke - Forum Team - 1/24

Příspěvekod mr.S » 29 říjen 2025 20:21

Po dokončení Jordanu a po pár vydýchnutiach je čas zastrihnúť do ďalšieho modelu. Už dlhšiu dobu pokukujem s nadšením po ročníkoch formuliek, ktoré boli dlhú dobu pre mňa nezaujímavé lebo som ich nezažil ani v Tv ani nijak inak , teda “doutníčky”. A prepadol som im tak, že moje posledné objednávky z FT boli len Lotusy, Ferrarka, nejaký ten Cooper, March, no proste z každého niečo čo ešte je v ponuke.
A výber padol zrovna na tento elegantný kúsok. Ked’ som videl výsledné fotky trojičiek v beta stavbách od bernieho, hovorím si wow, to je neskutočne krásna mašina to musím mať. 8)
Nikdy predtým som formule tohto typu nelepil, takže bude to premiéra a krst ohňom, lebo už teraz, po pár týždnoch lepenia môžem konštatovať že to vôbec není “jak práce s buzolou deti” :mrgreen:

Obrázek

Je to Forum Team full packet se vším všudy. Laser, dezény, vyformovaná plastová kabínka na verziu Ickx - GP Spain, ktorú som si vybral práve pre dve veci - mega sa mi páčilo to presklenie a pri tejto verzii žiadne bombírovanie kolies :twisted:

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Keďže som návodový človek, idem presne podla popisu tak jak je napísané a začal som teda sedačkou, dielmi okolo kokpitu, budíkmi a nakoniec aj presklením. A už v tomto kroku som dovrzal všetko čo sa dalo. Bojoval som jak so strohým návodom po návodové kresby, kde som lúštil a hádal ako asi by to mohlo byť. Nakoniec aj s pomocou fotiek už postavených modelov od rôznych modelárov som pochopil čo a jak má ísť a dopasoval na svoje miesto. Ďalším bodom bolo orezat do správneho tvaru presklenie, kde som to dosť nešikovne orezal hlavne tú vrchnú viditeľnú časť. Niekde som to prehnal a zarezal moc, hovorím si nevadí mám ešte jedno. No nedopadlo o nič lepsie, nakoniec som ho ešte nejak zvnútra špičkou skalpelu doškriabal takže práca na Ferrari presne ako v realite. Obrovské nadšenie strieda frustrácia, výkriky, gestikulácia a nakoniec cestoviny na obed na ukludnenie :lol:
Vybral som to menej poškodené, nahodil obojstranku a šup sním na “obšívku” okolo sedačky. Tu som bol veľmi hrr hrr takže som sklo umiestnil moc dopredu a časť pomocných chlopní okna mi zasahovalo až pred diel karosérie. Keď som porovnával ako sa s touto variantou potrápili ostatní, doľahla na mňa veľká frustrácia, že to už horšie nemôže byť. A bolo. Na ľavej bočnej strane sa mi v dôsledku prechodu konca skla spravil zlom a po tomto si vravím že dosť. Končím túto verziu. Mám ešte jednu vystrihovánku a začnem verziu Regazzoniho a túto si objednám znova. A naozaj som začal ďalšiu verziu Claya z Južnej Afriky. Zatiaľ mám len sedačku a radiacu páku.
Po pár dňoch mi to nedalo a znovu som sa pozrel na to čo mám hotové zo Španielskej verzie, a aj napriek nedokonalosti ktorú tam vidím si vravím, to nemôžem len tak nehať tak. Dokončím to, a všetko čo pokazím na tejto verzii, budem vedieť spraviť lepšie na verzii Regazzoniho. Takže v tomto duchu sa bude niesť aj táto téma, a na konci budú dve aspoň pre mňa pekné 312tky vedľa seba 8)

Pokračoval som teda na Španielskej verzii tam kde som prestal a pekne podľa návodu.

Obrázek Obrázek Obrázek

Po časti karosérie okolo kokpitu, ktorá šla na moje počudovanie celkom pekne som prešiel na ďalší “valček”. Tu to bolo tiež o dopasovavaní a vymýšľaní najvhodnejšej stratégie ako laserové rebrá vlepiť do plášťa tak aby ich lepidlo nevytiahlo a neboli vidieť keďže diely karosérie nepodlepujem. A padlo rozhodnutie šuchnúť ich tam na sucho a dolepiť zvnútra pekne dookola. A myslím že sa to podarilo. Na ďalších fotkách su k sebe diely karosérie priložené len na sucho. Bojujem ale zároveň mám zo stavby určitým spôsobom radosť, tá červená farba ma proste vie vždy opantať :twisted:

Novis

Re: Ferrari 312B - 1971 GP Spain/South Africa - Robert Blaschke - Forum Team - 1/24

Příspěvekod Novis » 30 říjen 2025 11:02

Mám to stejně - doutníky se mi líbí čím dál víc. Jen jsem ještě nenašel odvahu do nich střihnout.
Ale v plánu už to mám a chtěl bych začít něčím jednodušším, třeba F158 (1964) nebo L25 (1963).
V každém případě ti držím palce a budu sledovat.
Galerie

Na stole:
FW09B, 312T2 (77), F2003 GA, F2004
Lakovna / dodělávky:
Tyrr 006, 018, F2000, FW08C, MP4/8
Pod stolem (u ledu):
FW07, FW11, Tyrr 023, MP4/7A, 95T

mr.S

Re: Ferrari 312B - 1971 GP Spain/South Africa - Robert Blaschke - Forum Team - 1/24

Příspěvekod mr.S » 05 listopad 2025 10:14

Novis píše: …chtěl bych začít něčím jednodušším…

No ja môžem konštatovať že ako prvý môj doutník som si vybral ťažký oriešok. Formulka ma fackuje z každej strany a ukazuje kto je tu pán :mrgreen:

Pomaly postupne ale napredujem. Skúmam, objavujem, dumám , lepím, porovnávam, je to jazda :)
Pokračoval som zatial najkomplikovanejšou časťou s výduchom od chladiča. V konečnom dôsledku to zas nebola atómová fyzika, no náročnosť na presnosť, čistotu a hlavne natvarovanie dielov pred zlepením bolo extrémne dôležité a tá laserová tlač proste chyby, dlhé rozmýšľanie , prípadne dodatočné korigovanie neodpúšťa. Čo ma dosť mrzí bola absencia stredovej rysky na obšívke karosérie ktorú som si nemohol preniesť na zadnú stranu a nejakým sposobom sa orientovať na stred aby mi jednotlivé časti neuleteli.

Obrázek Obrázek Obrázek

Po tejto časti nasledovala posledná, špička nosa s krídlom. Tu bolo zaujímavé riešenie krídla spojeného s laserovou kostrou plášta, oceňujem že krídelká neboli vymyslené len tak natupo z boku prilepiť ale sú pevné a nehrozí odpadnutie pri neopatrnej manipulácií. Celkovo som fascinovaný počas celej stavby ako sú veci/diely premyslené, niektoré síce nepochopím na prvý krát ako tvarovať ale pak, keď na to prídem a dostaví sa wow efekt že klobúk dolú pán autor ;)
A nasledovalo ukončenie tejto časti bočnými aerodynamickými prvkami ktoré krásne prekryli zopár nedostatkov mojej práce aj nepekný prechod medzi poslednými dvoma časťami. Čerešnička bola nove číslo na predok ktoré ten prechod vizuálne úplne zmazalo.

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 05 listopad 2025 10:54

Máš to zatím dobré. A co ti teda závidím: Zvládnul jsi zakomponovat ten vyboulený větrný štít. Já jsem na něm při verzi Italy 1970 ztroskotal a musel jsem kvůli tomu nechtěně přejít na jinou verzi s kouřovou fólií, což mě dodnes mrzí. Zvládnul jsi to fakt dobře, gratuluji. Určitě to dáš celé.

mr.S

Příspěvekod mr.S » 05 listopad 2025 14:30

Lucas80 píše:Máš to zatím dobré. A co ti teda závidím: Zvládnul jsi zakomponovat ten vyboulený větrný štít…

Ďakujem pane, paradoxne s osadením nebol až taký problém u mňa, ako vyrezať/vystrihnúť ho z toho vakuového celotvaru, tam som dovrzal obe sklíčka, nakoniec som použil to menej poškodené. Ale s osadením som si tiež mohol dať viac práce a trošku viac ho posunúť vzad. Každopádne verím že najťažsie je už za mnou a už to len dotlačiť do cieľa :mrgreen:

mr.S

Příspěvekod mr.S » 01 prosinec 2025 10:11

Týždne sa s týždňami zišli, začína advent a ja pokračujem s 312tkou ďalej. Na radu prišla predná natáčia náprava s brzdami. Na výber sú dve varianty čapov, ja som si v prvom rade vybral tú hranatejšiu, jednoduchšiu variantu, že keď tak tú komplikovanejšiu vyskúšam na Regazzoniho voze. Po zložení jednoduchšej si vravím že vyskúšam aj tú ťažšiu, veď to nemôže byť zas take hrozné keď je to aj navrhnuté, aj niekoľkými modelármi zlepené. A podarilo sa, diely sú obtiažnejšie na tvarovanie tým že su menšie, ale vizuálne sú krajšie. Aj keď v konečnom dôsledku sa celé schovajú do disku. Brzdy s kotúčmi sú už len taká pohodička. Náprava je tým pádom hotová aj so zavesením a funkčná ;)

Obrázek Obrázek
Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Ďalej som si zložil zadné krídlo ktoré prilepím neskôr. A tým je karosériová časť viacmenej hotová, drobnosti ako zrkadlá, držiaky tyčiek zadnej nápravy a ostatné veci ktoré by mohli poodpadávať sú hotové v krabičke, aj ich čas este len príde.
Na rad sa konečne dostáva motor. Plochá 12tka, je to masaker. Zatiaľ som v tomto stave. Napredovanie ide pomaly, kvantum dielikov a pididielikov zamestná ruky aj oči, človek je aj viac unavený keď po pár hodinách práce je výsledok takmer bezozmeny :mrgreen:

Obrázek Obrázek

Zpět na