Složitost současných modelů F1

Pokecejme o modelech

Složitost

Anketa končí za 30 duben 2013 22:33

A) současné modely F1 jsou z mého pohledu slepitelné
26
30%
B) některé současné modely F1 nejsou z mého pohledu slepitelné
4
5%
C) upřednostním raději starší, ale nenáročný model F1
12
14%
D) složité modely beru jako výzvu
16
18%
E) složitost neřeším
10
11%
F) rozhoduje jiné kritérium
20
23%

Celkem hlasů: 88

Marek

Re: Složitost současných modelů F1

Příspěvekod Marek » 03 duben 2013 22:50

...myslím, že cenu jsme řešili již před několika lety v jiném vláknu a pro mě není opravdu rozhodujícím faktorem, za kvalitu rád zaplatím, ale to bych se opakoval. Bylo to myšleno spíše obecně. Jsem realista.

Plastikové modelářství je od toho papírového naprosto odlišné. Myslím, že se to nedá srovnávat ani z hlediska výroby. Náklady a požadavky jsou úplně jinde. Teď možná "rozohním" diskuzi, ale jsem názoru, že plastikový model slepí do nějakého výsledku každý a je jedno jestli má deset nebo tisíc dílů, ale u papírového modelu u toho přesvědčený nejsem. ...a ano pamatuju kdy jsem kupoval plastikový model letadla za 21,-, ale taky pamatuju kdy jsem kupoval papírový model F1 za 65,- a není to tak dávno! - bohužel dnes je již tohle spíše k pousmání ;)
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Dan

Příspěvekod Dan » 03 duben 2013 22:55

tak plasťák, už je natvarovám, ale pokud se musí barvit tak by ho asi ze začátku zprasil každý :D
jinak opravdu papírové a plastikové modelářství má společné jeno to, že je to koníček, ale zcela odlišný.

václav šmíd

Příspěvekod václav šmíd » 03 duben 2013 23:11

Ahoj
Já jsem dal za F u mě při výběru především rozhoduje to, zda se mi model líbí a druhé hlavní kritérium je jak je model rozsáhlý. Vzhledem k tomu, že na modelaření nemám tolik času kolik bych si představoval a považuji se spíše za průměrného modeláře tak si mnohdy spíše vyberu model, který je jednodužší. Ne proto že bych se bál, že složitější model neslepím, ale proto že mi model trvá slepit poměrně dlouhou dobu a přeci jenom potřebuji za sebou vidět nějaký výsledek, aby mě to motivovalo do další práce. Jinak mám trochu i štěstí, že se mi líbí nejvíce vozy z éry osumdesátých, konce sedmdesátých a začátku devadesátých let, kdy se dá říci, že modely nejsou tak složité, jako třeba vozy současné, nebo třeba doutníčky.
Tyto modely si sice také kupuji, ale zatím spíše jenom do archivu, nejde o to jestli bych je slepil, ale jde u mě spíše o to jak bych je slepil. Přeci jenom už mám u sebe nastavenou určitou laťku, jak by měl můj model vypadat a radši slepím koukatelně jednodužší model, než nějaký složitější, který by neodpovídal tomu, jak chci aby to vypadalo.
U některých modelářů mi připadá, že se snaží slepit model za každou cenu, i když vědí že je nad jejich síly a podle toho to také vypadá, ale to je samozřejmě jenom jejich věc, důležité je, že jsou se svojí prací spokojení a o to tady přeci jde.

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 05 duben 2013 11:07

Dávám za F a za E, protože složitost je u mne až na posledním místě. Pouštím se střemhlav do všeho, na co mám chuť a co se mi hodí do sbírky. Sbírku obohacuji na základě jednotlivých ročníků a snažím se vždy ucelit jeden ročník najednou bez ohledu na to, jak je model obtížný. Pokud je to pro mě nové z pohledu konstrukce nebo autora a nevím si rady, vypomáhám si v recenzích nebo v beta-stavbách, případně oslovím přímo autora, jak to zamýšlel. Zatím jsem nepostavil žádný doutník nebo model od GP Teamu, ale i na ty jednou dojde ;) .

samotr9

Příspěvekod samotr9 » 15 duben 2013 19:20

U mě je to jednoduché. Já jsem přešel na F1 z důvodu, že lepím tak strašně pomalu, že i jednoduchý model, který tady spousta modelářů lepí jako 24-hodinovku, já lepím skoro měsíc. Mám v šuplíku rozdělanou Tatru T815 PP 27-2 od Rippera a když se na ní podívám,tak sáhnu radši po formulce. Když jsem lepil T815 s podvalem, dělal jsem to skoro půl roku a ztrácel jsem motivaci. Slepitelné je všechno, spíše jde o to, co z toho ve finále vznikne. Ještě jsem se nedostal na složitější modely, zatím patlám jen Petrovo modely, což mi bohatě stačí. Nejsem zastánce příliš velkých úprav, pořád je to pro mě papírový model,který bude v krabičce, ale vytůněné modely mají můj obrovský obdiv.
Ohledně ceny za model je to o názoru..Můj názor je takový, že koupit RW za 250,- nebo F1 za 150,- je nepoměr vzhledem k členitosti modelu, ale nejsem schopen porovnat náklady na vydání jednotlivých modelů a bezpochyby i poptávku po modelech.
Určitě budu chtít střihnout do modelů F1 od všech vydavatelů,ale zatím patlám co mám doma a dokupovat budu postupně.

Zpět na