Budoucnost vydávání modelů

Pokecejme o modelech
Lukáš

Příspěvekod Lukáš » 20 červen 2008 11:49

Řešením by to možná bylo, i když pokud už to někdo chce kopírovat, tak A3 mrskne natřikrát do skeneru A4 a jednotlivé části v příslušném softwaru velmi jednoduše srazí dohromady. Co se týče tisku, díly formulí nejsou až tak velké, aby případně nešly relativně jednoduše rozházet na několik A4

Označování a evidování jednotlivých originálních výtisků (ať už jakýmkoli způsobem) podle mne nic neřeší a navíc přidělá hodně práce vydavateli. Označování by snad pouze usnadnilo rozlišení kopie od originálu. Ale ruku na srdce, viděl jsem pár pirátských kopií, ale žádná nebyla ani náznakem zaměnitelná s dokonalým tiskem pana Krejčího. A věc evidence? Originál mohu v zásadě prodat (nebo i jinak zcizit) komukoli za cokoli a nejsem povinen sdělovat komu. Vydavatel by tak znal prvního nabyvatele, ale dál by to již nebylo podchytitelné.

Když už jsme u toho, jakou máte představu, kolik lidí to z kopií skutečně lepí? Osobně si myslím, že moc ne (nemám však detailní poznatky a třeba se k tomu někdo znalejší vyjádří). Spíš si to hromadí v elektronickém archivu a v papírové podobě by si to stejně nekoupili. Samozřejmě že i tito jednají protiprávně, ale do důsledků vzato, autorům žádnou významnou škodu (ve smyslu majetkové újmy) nepůsobí. Pak jsou i tací vykukové, kteří kopie prodávají - ti jednak porušují autorská práva a majetkové zájmy autora a vedle toho páchají podvod na kupujících. A s těmi by se mělo zatočit..

Tomas Vyslouzil

Příspěvekod Tomas Vyslouzil » 20 červen 2008 12:12

Ano, určitě jde oskenovat a poupravit i A3, jenže tady se bavíme z 90% o lidech, kteří kradou, protože buď nic neumí nebo jsou líní. Tak jako tak si myslím, že už by to pro ně bylo poměrně pracné vzhledem k tomu, kolik si na tom nakradou...

Šuri

Příspěvekod Šuri » 20 červen 2008 12:13

No mě napadlo, ža by si prodejci mohli nechat vyrobit holografické samolepky, které by možná vyšly nejlevněji, kopírovatelné nejsou. Těžko ríct, zda se něco vyřeší zvětšením formátu, myslím, že kdo bude chtít tak se ke kopii i přesto dostane. Podle mě by se akorát zvýšily náklady na tisk, poštovné a balné.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 20 červen 2008 12:24

Nevím, zda něco z navrhovaného bude možné použít v praxi. Tisk na A3 je na první pohled jednoduchou obranou, ale podstatně podraží distribuci. Na tom zbohatne jen pošta a zvýší se riziko zničení modelu zlomením. Pomohl by netradiční formát třeba čtvercový 250x250, nebo jen o 10mm širší a kopírka to nevezme a nebo tiskárna na A4 neumístí bez deformace. Ale zase otázka a kde vzít takový papír? V tomto případě by totiž kopíraři museli kopírovat na čtyři papíry s překrytím a to by výrazně podražilo jejich činost.
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

Lukáš

Příspěvekod Lukáš » 20 červen 2008 12:24

Nevím, označování podle mě nic nevyřeší. Co se týče kvality tisku je kopie od originálu jasně rozpoznatelná. Dosažení srovnatelných výsledků by si vyžádalo kvalitní kopírovací zařízení a tiskárnu a určitě i čas na úpravu - to už by snad vyšlo levněji si přímo koupit originál. Otázkou je, jak tento poměr změní narůstající cena originálu..

EDIT: 11111 mne svým příspěvkem předběhl. Reagoval jsem na hologramy (takto by to nemělo návaznost).
Naposledy upravil(a) Lukáš dne 20 červen 2008 12:26, celkem upraveno 1 x.

Lukáš

Příspěvekod Lukáš » 20 červen 2008 12:34

Tomas Vyslouzil píše:Ano, určitě jde oskenovat a poupravit i A3, jenže tady se bavíme z 90% o lidech, kteří kradou, protože buď nic neumí nebo jsou líní. Tak jako tak si myslím, že už by to pro ně bylo poměrně pracné vzhledem k tomu, kolik si na tom nakradou...

Jednoduchý prográmek na panorama fotky je teď dodáván skoro s každým foťákem. A když ho zvládnu ovládat i já...

Šuri

Příspěvekod Šuri » 20 červen 2008 13:21

No ono se asi přes všechnu snahu bude kopírovat dál. Ten hologram mě napadl jenom jako nejlevnější cesta k označení originálu, protože lze se snadno dostat k technice, která by umožnila udělat takovou kopii, že by to těžko někdo okem rozeznal, ale chraň nás ruka Páně! Ale myslím že od věci by nebylo to trestní oznámení, to už by možná byla hranice, kterou by pro svou ostudu málokdo překročil.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 20 červen 2008 13:35

Možná mám před vašimi úvahami náskok, protože se nad touto problematikou zamýšlím již delší dobou, hlavně s plánovaným vydáním P804 a M196. Půjdu cestou která snad slušným modelářům nebude vadit ale zvýší v každém případě cenu modelu. Adekvátní ceně bude kvalita.

1. Tisk s pátou barvou, v našem případě stříbro - kopírky nevezmou, tiskárny tisknou šedou.
2. Běhouny pneumatik nebudou v tištěné formě, budou přiloženy v balíčku s vypáleným vzorkem a možná i bokem pneumatiky - musíme odzkoušet - toto kopírovat ztěží půjde a když tak jen rozostřeně. Nebude možné objednat zvlášť bez sešitu!
3. Výplet kol bude pouze vypálený ve stříbrném papíře. Stejný problém jako v bodě 2. opět nebude možné objednat zvlášť!
4. Žebra doutníků budou pouze pálená, zvažuji toto už u Lotusu 49 v laseru - kopírování 1mm širokého žebra bude opět nepřesné, rozostřené díky opáleným krajům a sestavení modelu malým dobrodružstvím :-)) Opět nebude možné objednat zvlášť!
5. Řada námi zvolených dílů, jako bylo možné u Ferrari 158, přistrojová deska bude pálená v stříbrném papíře, ramena volantů atd.

Modelářům zjednoduššíme práci - kopírařům ztížíme. Jen v ceně modelu to bude znamenat třeba u Lotusu 49 s pálenými žebry a běhouny 200Kč
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

mudd

Příspěvekod mudd » 20 červen 2008 13:39

jestli nekdo lepi pro sebe (/vlastni vitrinu) pak je uplne jedno, jestli ty modely jsou nejak specialne oznacene, vystopovatelne, nebo ne. na vystavach to ukazovat nebude, komando do jeho vitriny se nepodiva. nehrozi mu zadna ostuda - na te strance mu nic nebrani lepit piratske modely.

origos modely, spis lepeni origos modelu musi byt vyhodnejsi, nez piratovani. proc kupuji u trafice tak dvakrat do tydne nejake dividko? protoze to stoji par penez, ukrast byl by drahsi/pracnejsi, proste nestoji za to ukrast. vyhody origos vystrihovanek podobne museji byt vetsi, nez ta namaha ztahnout to z warezu,a vytisknout a slepit ten pofiderni model.

Slimm
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Slimm » 20 červen 2008 14:27

Tak jsem si tu posledních pár dní četl, co se tu probírá. :-) Zábavné čtení. Na rovinu, když někdo bude chtít kopírovat, tak kopírovat bude dál. Ale začalo to vše tím, že se prodávají neoriginální kopie modelů. Tam je totiž problém. V tomto případě lze věc vyřešit trestním oznámením, ovšem kopírování to nezabrání. Co se týče příspěvku, tedy hlavne toho posledního , od Jardy, tak tohle jako cesta je. Ovšem zase. Budou pálené běhouny ke všem modelům? Kdo je bude vyrábět? Teo? :-) Tisk pátou barvou - ideální řešení, protože i laik pozná, co je originál a co kopie, ovšem z toho vyplývá - které modely půjdou vytisknout s pátou, nekopírovatelnou , barvou. Stříbrné, zlaté a pod. - prostě metalické barvy. Jiné nemají opodstatnění v páté barvě. :-) Takže ať se na to koukám z kterékoliv strany, kopírování nezabráníme. Můžeme se bránit až tehdy, když dostaneme místo originálu nepovedenou (nebo i povedenou ) kopii. A to každý jednotlivý modelář zvlášť a případně ve spolupráci s vydavatelem a tvůrcem modelu. Kupující pro podvod, vydavatel a tvůrce pro poškozování cizích práv. Dle mého názoru je tohle zatím jediná cesta. Protože vše ostatní (osobní přebírání modelů, značení,...... a pod. , kopírování nezabrání) Zabránit se musíme pokusit PRODEJI těchto kopií.
F1 je závislost, modely F1 ještě větší :-))
Navštivte http://gp-team.ezin.cz/

Tomáš B.
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Tomáš B. » 22 červen 2008 12:15

11111: Tak to je pro mě krásná zpráva, když se bude dát vše objednat přímo s modelem. A 200 Kč za model, co to je? V tomto nevidím problém, cena už tomu byla podobná i teď u mě. Jinak pálená žebra taky dobrá volba, díky za ten vývoj vpřed.

A ke kopírování... Skeny nemůžou být nikdy tak kvalitní, ovšem ten problém s prodejem by to chtělo vyřešit, přeju pevné nervy.
Kvalitní doutníky nevyrábí v Havaně, ani v Maranellu, ale u Forum Teamu

mudd

Příspěvekod mudd » 23 červen 2008 08:13

Tomáš B. píše:A ke kopírování... Skeny nemůžou být nikdy tak kvalitní, ovšem ten problém s prodejem by to chtělo vyřešit, přeju pevné nervy.

a proc by nemohly? jestli tam nejsou metalicke barvy... jestli ten pirat neni uplne blbej pak to neskenuje na 150 dpi, ale na vetsim nez rozliseni tisku, pak ten sken bude dobry. a 30 mega za list. nu a? lejzrove zebra? ten sken upravi v nejakem vektorovem editoru a je to. odpovidajici barevnost snad lze zvladnot taky - akorat ten celek vyzaduje nejake znalosti v grafice (/dtp)

vetsi problem musi byt to kvalitne vytisknout. nekteri tisknou na fotopapir...

holt, da se ukradnout, otazka je, jestli to stoji za to vubec. nikdo nebude padelat stokoruny, kdyz naklady budou vetsi nez (cojavim) 80 penez.

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 23 červen 2008 09:06

Jednoduše vypálená žebra kopírovat nepujdou. Vycházím z logiky. Bílý pálený papír bude na okrajích spálený nepravidelně. a pokud chci kopírovat bílá žebra musím překrýt papírem jiné barvy či odstínu. Přechod bude nejasný, přesnost vystřižení špatná. A jakékoliv obkreslování povede opět k nepřesnosti. Viděl jsem i překreslený BT26 ke stažení. Na požádání jej správce stránek odstranil. S Jirkou jsme odhalili spousty odlišností od našeho originálu, mimo jiné právě špatný tvar žeber. Kdo takto "ušetřil" bude mít velké problémy se sestavením modelu. Řetězová reakce návaznosti jednotlivých tvarově špatně překreslených dílů a jejich vzájemné nelícování ... Každý je strůjcem svého štěstí :D
retuš a kompletace:
tmelení-broušení:
hrubá stavba:

hepyno

Příspěvekod hepyno » 23 červen 2008 09:38

Mne sa tá myšlienka s pálenými nevyhnutnými dielmi páči. Ale aké diely by sa vypaľovali pre modely z 80-tych rokov, keď sa používali slicky a neboli to cigarové vozy, aby sa dalo použiť rebrovanie? Chýbajúca palubná doska nemusí odradiť.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

Honza
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Honza » 23 červen 2008 10:22

Ale aké diely by sa vypaľovali pre modely z 80-tych rokov

Já myslím že by se to na žebra taky nechalo udělat, občas nějaké to žebro použiju, tak proč ne pálené, odpadly by mi chlopně , kde mi může vzniknout nepřesnost, problém je v tom že konstruktéři Forum teamu kreslí model principielně jinak a na tvorbě pokus-omyl by to nemuselo fungovat, hlavně ve vývoji vytřihovánky si to doma asi nevypálím :wink:

Zpět na