Rozměry lícových a rubových dílů

Pokecejme o modelech
silk

Rozměry lícových a rubových dílů

Příspěvekod silk » 09 srpen 2011 13:35

V poslední době mě štve, že se autoři modelů nevěnují takovým detailům, jako je rozměr dílů, které mají rubovou i lícovou stranu, lepí se k sobě a pokud se ohýbají, logicky by měla být jedna z těch stran rozměrově menší (ta vnitřní vůči ohybu). Jako příklad z poslední doby, u čeho jsem si zahudroval, mohu uvést model Red Bull RB06 a díly difusoru 15 + 16, které se ohýbají na dvakrát a pokud je rub i líc těchto dílů stejný, logicky vnitřní díl přečuhuje a to o dost. Ale tento neduh mají i jiné modely jiných autorů. Moc rád bych, aby se jen zrcadlově nekopírovalo při konstrukci, ale i přemýšlelo nad těmito zákonitostmi.

Není účelem tu shazovat tento jediný model nebo autora, doufám že se tu kvůli tomu nerozvine kontroverzní debata na 8 stran a že si autoři spíše vezmou ponaučení.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 09 srpen 2011 14:03

Uznávam, že u dielov 15, 16 som toto zanedbal a nechal som úplne rovnaké vnútornú i vonkajšiu stranu. Ale zase na druhú stranu, pri dielcoch 19-20 som s týmto počítal a vnútorný diel je menší než vonkajší.

Od Ferrari F60 sa snažím všade počítať s hrúbkou papiera, ale táto papierová modelárčina je tak trochu kúzelníctvo a človek sa učí postupne a občas na niečo zabudne. A keď model navyše prejde bez pripomienok betastavbou, tak ma už ani nič netlačí, aby som robil nejaké korekcie.

René

Příspěvekod René » 09 srpen 2011 14:34

V návode ku stavbe som písal že diel 15(16) zlepíme a potom vytvarujeme, ja som to aspoň tak robil pri beta stavbe, večer sa na to doma ešte pozriem, no možno niekomu viac vyhovuje tvarovať a potom diely zlepiť a vtedy to môže robiť problém.

silk

Příspěvekod silk » 09 srpen 2011 14:35

Děkuji Roberte za tvou klidnou reakci, snad to tu bude pokračovat v tomto duchu i nadále. Abych jen nehanil, uznávám, že jsem narazil u Lotusu T127 také na vnější a vnitřní díly, které byly uzpůsobené ohybům.

Dále bych tu chtěl nastínit i problém dílů, které se lepí rubově i lícově k sobě a mezi ně se lepí spojovací dílky - viz. třeba difusor tu:
Obrázek

Na horním díle (červeně) si musím zkrátit vnitřní část difusoru a na spodním (žlutě) zase rovné vnější plošky. To aby tam šly vlepit meziplošky 20 R a 20 L pohodlně a nikde nepřečuhovaly. S tím se potýká hodně modelů.

silk

Příspěvekod silk » 09 srpen 2011 14:41

René píše:V návode ku stavbe som písal že diel 15(16) zlepíme a potom vytvarujeme, ja som to aspoň tak robil pri beta stavbe, večer sa na to doma ešte pozriem, no možno niekomu viac vyhovuje tvarovať a potom diely zlepiť a vtedy to môže robiť problém.

Ano René, já raději tvaruji před slepením dílů k sobě. Je to jistota, že mi barva tisku nepopraská při násilném tvarování, jelikož dva díly k sobě slepené se tvarují hůře něž neslepené, jde to více ztuha a právě i kvůli vnitřnímu i vnějšímu dílu může barva popraskat raz dva.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 09 srpen 2011 16:22

René píše:V návode ku stavbe som písal že diel 15(16) zlepíme a potom vytvarujeme, ja som to aspoň tak robil pri beta stavbe, večer sa na to doma ešte pozriem, no možno niekomu viac vyhovuje tvarovať a potom diely zlepiť a vtedy to môže robiť problém.

Presne tak som to robil aj ja pri svojej alfa stavbe - navyše som to tvaroval ešte mokré od Herkulesa, takže možno aj preto mi problém nevznikol - ale je pravda, že ja som nemal laserovú tlač, ale ink-jet, takže to samé o sebe je rozdiel.

marec

Příspěvekod marec » 09 srpen 2011 19:28

To Silk - to ze niekedy nieco treba upravit, viac narezat, zvacsit otvor povazujem za beznu vec, podobne ako rub/lic, da sa to jednoducho upravit. Nemyslim si ze treba tlacit viac na pilu co sa tyka autorov - dnesne modely maju spickovu kvalitu a vyssie spomenute detaily ju neznizuju. Podla mna to nestoji ani za rec.
M.

Marlboro

Příspěvekod Marlboro » 09 srpen 2011 19:50

Za řeč to určitě stojí. Je třeba ukázat co není uplně doladěne, ale ne jít autorům po krku. S tím difuzorem naprosto souhlasím, ikdyž lepím teprve druhý model od P. Špinlera tak tam jsem si musel prozeř v podlaze take poupravit, abych tam díl difuzoru dostal, ale nadruhou stranu každý model je tak trochu DD - Dodělej Doma. O to je to zajímavější, že se každý kdo model staví musí zamyslet a podle svých uvažení drobné věci poupravit.

silk

Příspěvekod silk » 09 srpen 2011 20:30

For Marec: Za řeč to nestojí, pokud na to narazím zřídka. Ale pokud to je často opakovaný problém, tak tady na to upozorním. Za to přece nic nedám a účelem mělo být, že se nad tím třeba někteří autoři zamyslí a něco s tím do budoucna provedou. Koneckonců i v návodech se uvádí odkaz na tyto stránky s tím, že se tu můžeme vyjádřit ke stavbám, a když to tu udělám, tak to za řeč nestojí? To mě mrzí...

Po krku autorům určitě nejdu, vážím si jich. Jestli to tak vyznělo z prvního příspěvku, tak to opravdu jen vyznělo a není tomu tak. Ale po špičkách zrovna taky chodit nehodlám, aby se náhodou tu někdo neurazil. Napsal jsem to tak, jak jsem to cítil.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 09 srpen 2011 21:06

Některé tzv. nedostatky modelů jsou občas spíše dány jinými zvyklostmi modelářů při stavbě. Zrovna tento problém (difusor u RB06) je toho dokladem. Někteří modeláři slepí oba díly a pak vytvarují - vše je O.K., jiní nejdříve vytvarují díly a pak slepí - tj. vnitřní díl je dlouhý. Pokud by díly byly tvarově odlišné, tak by na problém zae mohli poukazovat ti, co díly nejdříve lepí k sobě, protože ti by měli zákonitě delší vnější díl.

Je třeba si uvědomit, že autor nedokáže uspokojit všechny, kteří chtějí jeho model postavit, právě kvůli rozdílným způsobům stavby. Tady někdy zrovna moc neplatí, že všechny postupy vedou k jednomu a témuž výsledku. Proto se dělá beta stavba a beta stavitel většinou píše i návod. Takže pokud se držím návodu a nastane evidentní problém, je chyba na straně autora a betastavitele, pokud se návodu nedržím a lepím jinak, mohu mít někdy problémy za které autor zase tak moc nemůže :).

Vím to z vlastní zkušenosti autora, protože při konstrukci vycházím ze svých představ o způsobu lepení, beta stavitel ti udělá podle sebe (což si občas vyžádá změny) a nakonec modeláři zvolí třetí, čtvrtý, pátý atd odlišný postup a občas sakrují, že něco nevychází. To už ale často bývá způsobeno právě odlišným způsobem stavby ;)

Marlboro

Příspěvekod Marlboro » 09 srpen 2011 21:15

Proto si myslím, že návody by měli být obsáhlejší než napsány větou vytvarujte do požadovaného tvaru tečka, ale už není napsáno jak k tomu požadovanéme tvaru dojít.

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 09 srpen 2011 21:38

Nechci se pouštět do velké diskuze, ale návody k modelům F1 jsou jedny z nejpodrobnějších, které můžete vidět. Třeba u polských modelů je jen hromada návodných kreseb a pár vět k tomu. U modelů F1 bývá návod s návodnou kresbou prakticky stejně rozsáhlý jako samotný model.

Pokud se vrátíme k Robertovu RB06 - model má 3 strany A4, návod také 3 strany A4 a návodné kresby jsou na dvou stranách A4. Co už by tam mělo být více? Stejně jak je vidět, se modeláři psaného návodu moc nedrží. Vždyť u dílů difusoru 15 a 16 je v návodu jasně napsáno: "díl 15 slepíme a vytvarujeme do oblouku..... Stejně postupujeme u dílu 16" a ne "díl 15 vytvarujeme do oblouku a slepíme" ;)

silk

Příspěvekod silk » 09 srpen 2011 21:58

Dobře, tohle všechno beru. Ale pak jsou tu díly, které mají chlopně a ty se rýhují z rubu. Pak nastává problém, že pokud jsou díly stejné délky, horko těžko ty chlopně ohnete. Logicky musí být ten spodní díl bez chlopní kratší v místech, kde má ten horní protidíl chlopně, což také pokaždé není. A naopak, pokud se rýhují z líce, tak zase by bylo lepší mít ten protidíl bez chlopní delší pro lepší návaznost na další díl, aby tam nevznikla mezírka.
Tady jsem poukázal zrovna na díl, se kterým jsem nedávno bojoval (myslím ten difusor u Red Bullu) a nemusí se to točit stále jen kolem tohoto dílu. Je spousty a spousty dalších takových dílů a problémů s nimi.

mfabi

Příspěvekod mfabi » 10 srpen 2011 03:29

To Silk: Ze strany mých modelů převážně z 90-tých let, mám tyto problémy taky - hlavně u podlepovaných a tvarovaných vrchních dílů trupu a taky u difuzorů. Z mého pohledu je to problém, a mám snahu to řešit. Ale nedá se to jednoduše spočítat, kolik materiálu ubrat. Vím že je taky rozdíl, jaké lepidlo použijete na podlepení - lepící tyčinka, lepící spray, ředěné bílé lepidlo a pod. V základu se snažím aspoň o to aby v případě otvoru v takových dílech nedošlo posunem k jejich uzavření, vnitřní díl má otvory větší. Uvažuji i na tom, že díly na podlepení u malých poloměrů by byly přesunuty na papír o nižší gramáži, třeba na volné místo návodu (80gr papír) aby se tvarovalo líp. Není jednoduché pravidlo - jak to řešit. Dá se říct že řeším to u každého dílu dle kontrolního slepení. Ale i tak to nejde vždy udělat ke spokojnosti všech - a řešení bohužel je na šikovnosti modeláře. V každém případě jsem rád za každý nápad a postřeh v případě mých modelů - jak s tím bojovat.

Tomas Vyslouzil

Příspěvekod Tomas Vyslouzil » 10 srpen 2011 06:51

Já bych ještě Mirka doplnil v tom, že papír není dokonale homogenní materiál a každý se bude chovat malinko jinak. Dokonce záleží i na tom, jestli je díl vytištěn na listu papíru podélně nebo na šířku. Je toho hodně, co ovlivní model v několika desetinách milimetru, ale největší chyby jsou zpravidla způsobeny rukama a ani ti nejlepší z nejlepších se jim nevyhnou :wink:

Zpět na