Pomoc s výběrem modelu

Pokecejme o modelech
LuCas

Pomoc s výběrem modelu

Příspěvekod LuCas » 22 listopad 2012 23:09

Zdravím pánové a dámy,

rád bych Vás požádal o pomoc s výběrem začátečnického modelu. Svého času cca 15 let zpátky jsem si lepíval modílky z časopisů ABC - hlavně domečky a stroje. Nedávno jsem se nějak dostal k myšlence, co s volným časem, jak ho zaplácnout, aniž bych musel vysedávat např. před televizí. Napadla mě myšlenka, co takhle si zase něco slepit. Vzhledem k tomu, že jsem fanda formulí, tak jsem narazil na tyto stránky a zdejší modely mě natolik uchvátili, že jsem měl jasno. Dnes jsem pohledal několik časopisů ABC, které mám schované ve skříni a našel jsem tyto modely :

- Prost AP O4 - 2001 - T. Enge
- Sauber-Petronas C20 - K. Raikkonen
- Ferrari 312 T2 - 1976 - N. Lauda
- Lotus 72D - 1970 - J. Rindt

Předpokládám, že bych našel ještě další, zatím jsem prošel jen část sbírky ábíček, ale který z těchto by jste mi na začátek doporučili si slepit? Dle mého skromného názoru to vypadá na Ferrari Laudy, které nevypadá až tak moc složitě, ale můžu se mýlit.

Předem děkuji za odpověď

S pozdravem
LuCas

P.S. Snad jsem se trefil svým příspěvkem do správné sekce

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Re: Pomoc s výběrem modelu

Příspěvekod Jirka » 23 listopad 2012 08:07

Pokud by šlo jen o znovuobjevení lepičských dovedností, tak by pro začátek stačilo Ferrari Nikiho Laudy. Je to nejjednodušší model ze všech vyjmenovaných, ale rozměrově a celkovým vzhledem neodpovídá úplně originálu.
Ostatní 3 modely jsou od P.Špinlera, podle mne jsou i zhruba stejně obtížné. Myslím ale, že zase nejsou až tak obtížné aby je někdo, kdo modely již dříve lepil, nedokázal postavit. Určitě jsou podstatně věrnějšími modely formulí než modely od arch.Vyškovského.

Ještě bych dodal, že pokud by došlo při lepení ke zničení modelu, tak se všechny tyto formulky nechají sehnat na modelářských akcích v podstatě za pár korun - většinou 10-15,-Kč/stránku modelu.

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 23 listopad 2012 08:18

Ahoj jmenovče, vítám tě mezi námi!

To Ferrari bych zase tak lehké neviděl, pamatuji si na dost nepříjemné lepení v oblasti bočnic vpředu, jak u T z roku 1975 tak i u T2. Jinak ale je bez motoru, což zase práci zjednodušuje.
A nedoporučuji ani ten Sauber, jelikož je hodně náročný oproti klasickýmu Prostu z téže doby - takže zkus ten. Vlastně to byl i můj jeden z prvních, co mě přivedl po vojně na myšlenku zase stavět a lepit. Pak jsem si sehnal ještě McLaren MP4/15 z ABC, tam byla nevinná reklama na další dva od MiGase (Lotus 72D a Brabham BT46B) a od MiGase už nebylo daleko k PKAA. Jo uteklo to...

Umberto

Příspěvekod Umberto » 23 listopad 2012 09:21

No já bych asi šel do free modelu Mclaren 4/4 1988 A.prost a nechat si to vytisknout někde v copycentru na laserové tiskárně.

Novis

Příspěvekod Novis » 23 listopad 2012 09:44

Ještě lepší by bylo začít free modelem Lotus 98T od p.Špinlera. Tam je pro začátek jednodušší retušování a čistota práce nemusí být taková jako u bílo-červeného McLarenu.
Galerie

Na stole:
F2003 GA, F2004, 95T, MP4/7A, MP4/8
Lakovna / dodělávky:
Tyrr 006, 018, 97T, 126CK, F2000, FW11B, FW08C, MP4/4
Pod stolem (u ledu):
FW07, FW11, Tyrr 023

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 23 listopad 2012 10:09

Jirko ten Sauber je od Michala, tudíž náročnější, neb má propracovanější systém brzd jak je u Michala zvykem a natáčivou přední nápravu. Zrovna mi leží za zádama na stole. :-D
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

LuCas

Příspěvekod LuCas » 23 listopad 2012 10:46

Děkuji všem za informace, dneska si ještě projdu další ábíčka, třeba narazím na nějakou další formulku, jinak mám spousty modelů na nejrůznější auta, bagry a dalších věcí, které v ábíčkách vydávali, některé vypadají dost easy, tak možná by nebylo od věci začít takhle. Co jsem si prošel tohle fórum, tak jsem narazil na spoustu nejrůznějších vychytávek, tak by se dali i popř. vylepšit.

Jinak asi logicky nebude od věci ten free model McLarenu nebo Lotusu, ten bych si mohl i vytisknout vícekrát, když něco nevyjde na poprvé, přece jenom je to cca 15 let od posledního modelu a ve 12 letech ty modely nestály ani za ukázku, to bylo jen pro potěšení, že jsem něco postavil :D

Ještě jednou děkuji za připomínky a podněty

S pozdravem
LuCas

bernie

Příspěvekod bernie » 23 listopad 2012 11:19

ábíčka odevzdat do sběru nebo milosrdněni antiku.
Lotus 98T free model - tisk na laserovce někde v copycentru.

Když se chceš rozcvičit, tak na kvalitním papíru a tisku. Bombírované pneumatiky tě neminou tak jako tak dříve nebo později.

LuCas

Příspěvekod LuCas » 23 listopad 2012 11:45

Máte někdo ten free Lotus 98T nebo kde by se dal stáhnout? Na stránkách p. Špinlera není a tady http://cashpick.ic.cz/Formule/lotus.php je u něj napsáno, že download už delší dobu nefunguje.
Děkuji

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 23 listopad 2012 12:09

Lucas80 píše:To Ferrari bych zase tak lehké neviděl, pamatuji si na dost nepříjemné lepení v oblasti bočnic vpředu, jak u T z roku 1975 tak i u T2. Jinak ale je bez motoru, což zase práci zjednodušuje.

Pozor na to, zde se jedná o model Vyškovského, ne od Petr Špinlera
bernie píše:Lotus 98T free model - tisk na laserovce někde v copycentru.
Když se chceš rozcvičit, tak na kvalitním papíru a tisku. Bombírované pneumatiky tě neminou tak jako tak dříve nebo později.

Pokud jde o free model Lotusu 98T - nerad bych, aby našeho nového kolegu odradil od lepení odlupující se laserový tisk, takže pro začátek bych byl s lasery opatrnější. Nikdy nevíte, jak kvalitně to vytisknou.
Vlcacka píše:Jirko ten Sauber je od Michala, tudíž náročnější, neb má propracovanější systém brzd jak je u Michala zvykem a natáčivou přední nápravu. Zrovna mi leží za zádama na stole. :-D

A jó, doufám, že jsem Michala nenaštval, že jsem model přisoudil Petrovi Špinlerovi :P

michal antonický
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod michal antonický » 23 listopad 2012 12:59

No, mlátil jsem hlavou o stůl a brečel přitom jako malé děcko :lol: :lol: :lol:

Doufám, že se uvidíme v Neratovicích..... a pokecáme

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 23 listopad 2012 14:25

Určitě, za hodinku vyrážím

mustang51

Příspěvekod mustang51 » 24 listopad 2012 00:55

engeho prost.

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 24 listopad 2012 01:13

Lep,co je Tvému srdci nejbližší.A neřeš okolí.A .......... :twisted: .

LuCas

Příspěvekod LuCas » 21 březen 2013 15:07

Pánové a případně i dámy,

měl bych pár dotazů týkajících se lepení z kopií. Nedávno se ke mě dostaly nějaké modýlky a nerad bych něco zbabral. Až do teď jsem si slepil pouze free verze, u kterých nebyl problém si nějaký ten díl vytisknout znovu. A proto se ptám:

1) Zajímala by mě všeobecně problematika, klady a zápory lepení z originálu vs. kopie

2) Jak správně pořídit kopii (nastavení kopírky; kopírovat rovnou; kopírovat jako obrázek, který se poupraví-barvy apod.)

Chtěl bych nějakou sumarizaci, věřím, že každý máte svůj vlastní postup, který je pro Vás nej.

Díky za rady
L.

Zpět na