Williams FW 24 - 2002, Ralf Schumacher / Petr Špinler

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
kvr
Kontaktovat uživatele:

Williams FW 24 - 2002, Ralf Schumacher / Petr Špinler

Příspěvekod kvr » 31 leden 2010 14:02

Pustil jsem se do dalšího Williamsu, tentokáte z roku 2002.

Vůz nebyl špatný, ale přesto jen "nejlepší ze zbytku světa", proti suverénnímu Ferrari neměl žádný z týmů šanci. Přestože v celkových bodech byl úspěšnější Juan Pablo Montoya, jediné vítězství přivezl týmu Ralf Schumacher, proto jsem zvolil tohoto jezdce.

K posledním modelům jsem lehce inovoval nástroje:

Po pěti letech společného soužití jsem se rozloučil s Herkulesem a zkouším něco nového - Ponal Super 3, lepidlo s vodovzdorností D3:
Obrázek
Ne, že bych chtěl s modely jezdit po rybníku, ale občas mi přišlo, že vzdušná vlhkost občas Herkulesu škodí a hlavně, kdo neexperimentuje, nezlepší se.
Zatím se mi zdá pevnější, téměř neroztahuje papír (znatelné zvlášť u podlahy).
Na druhé straně rychleji schne, takže je třeba být opatrnější a přesnější.
Taky mi přijde trochu agresivnější na ruce, takže třeba u částí kol používám rukavice.

Druhá věc je jehlový pilník:
Obrázek
Protahování otvorů špejlí je přecejen náročné a občas může dopadnout roztržením. Tahle hračka je spolehlivější, umožní směrovat tlak v případě nutnosti na jednu stranu a jinak samé výhody :)

Teď už k modelu. Jak je u mě obvyklé, jde v podstatě o krabičkovou stavbu, pouze s úpravami pro vyztužení.

Na začátku vyřezána většina dílů, závěsy a podlaha stále schnou pod zátěží. Černé hrany jsou seškrábány ostřím skalpelu a barevné části zaretušovány:
Obrázek
Naposledy upravil(a) kvr dne 12 říjen 2011 16:37, celkem upraveno 2 x.

kvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kvr » 02 únor 2010 08:58

Stáhnul jsem fotky, takže dokončení...

Příprava výztuh - zde rovněž drobná inovace - přešel jsem z 160g papíru na 190g. Horní díly 1 a 4 nejsou slepeny chlopní, ale přímo přilepeny na jednodílnou čtvrtku. Boční části trupu 2 a 3 jsou zbaveny spodních chlopní - budou lepeny na 2mm kartón:
Obrázek

Lepení boků - takhle to vypadá zevnitř:
Obrázek

Vrch je opět podlepen čtvrtkou a po hraně je nanesena vrstva lepidla. Po nasazení boku, ještě zaměkka, vezmu čtyřbarevku a kulatým spodkem lehce zaoblím hranu boku:
Obrázek
Podobně řeším i čumák modelu, vlepená čtvrtka zabraňuje větší deformaci. Zatím s tím ještě spíš experimentuju.

Kola lepím jako obvykle, plášť je podlepen dvěma vrstvami čtvrtky a umožňuje podobnou deformaci jako v případě boků vozu. Zaoblení provádím z obou stran - nejdřív bok pneumatiky - tahem lehce směrem ven, aby se bok natáhnul a neskrčil, a potom ještě srazím hranu pláště:
Obrázek

A nyní již hotový model. Čeká jej ještě lakování, termín si netroufám odhadovat, už na něj čeká v krabicích 19 formulí :roll: :
Obrázek

Ještě jedna inovace na závěr - trochu jsem vylepšil statistický graf :) :
Obrázek
Naposledy upravil(a) kvr dne 12 říjen 2011 16:38, celkem upraveno 1 x.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 02 únor 2010 18:53

No, Williamsík sa Ti podaril veľmi pekný, ale ten link, čo máš v podpise, ten by som asi radšej zrušil :D

kvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kvr » 03 únor 2010 16:13

Myslíš ty stránky? Co se Ti na nich nelíbí? ;) Technicky vzato jsou celkem funkční, jen se nikomu nechce je nacpat modely... ... ale nějaký posun tam ještě letos plánuju.

Cashpick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Cashpick » 03 únor 2010 16:45

Jdi do toho!
Čím víc stránek věnujících se papírovým modelům, tím líp...
Ale udržovat stránky aktualizované je peklo. Vím o čem mluvím - sice se mi daří pomocí dalších lidiček z fóra (hlavně Eda a předtím Víti) držet tabulku aktualizovanou, ale stránky by potřebovaly celé přepsat...

Tomas Vyslouzil

Příspěvekod Tomas Vyslouzil » 04 únor 2010 09:36

Velká škoda je těchto stránek http://modelyf1.wz.cz/
Nejspíš o nich spousta novějších modelářů ani neví, protože už pár let jsou mimo provoz. Stále tam ale visí Ponuka spolupráce !!!. Nechce se do toho někdo znalý tvorby webu vložit?

hepyno

Příspěvekod hepyno » 04 únor 2010 16:12

Tomáš, tie stránky sú už mŕtve a Bobbo nemá absolútne čas. A ja niekoho takého kto by mi pomohol rozbehnúť podobný projekt zháňam už rok a pol (pričom hosting aj doménu mám).
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

kvr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod kvr » 04 únor 2010 16:42

Tomáš - právě umírání modelyf1.wz.cz byly důvodem, proč jsem se do toho pustil, ostatně, viz oznámení.

Ale jedna věc je dát to dohromady a druhá udržovat aktuální, jak píše Cashpick. Cíl byl aspoň to, aby to mohl upravovat kdokoliv a neviselo to tak na jednom člověku.

V každém případě to teď visí na dvou věcech - a) nová verze je stavěna na technologii, kterou zatím české freehostingy nenabízí, b) můj čas, kterého potřebuju někde najít 1-2 týdny, což bude snad tak za půl roku. Při troše štěstí se a a b sejdou :)

Takže později, Robert ten link snad ještě půl roku snese ;)

Rado Radevicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rado Radevicz » 04 únor 2010 20:22

Zdravím, před nedávnem jsem založil wiki stránky http://rrwiki.ic.cz , je to otevřený projekt, přispět může každý, je zde prostor k vzniku jakési encyklopedie modelů, článků, prostě informací o modelech. Přispívání do wiki je jednoduché, pokud by byl zájem, ptejte se, rád vše dovysvětlím..

Zpět na