K nasvícení modelu při focení používám dvě stolní lampy se zářivkou 11W s teplotou světla 4100 kelvinů. Jednou lampičkou svítím spíše ze zhora modelu a druhou zepředu. Foťák Olympus SP-510UZ. Nastavení ISO dávám na 100.
První sada fotek je bez blesku, nastavení WB v pořadí: AUTO, žárovka, zářivka 1, zářivka 2 nebo zářivka 3.
Druhá sad fotek již s použitím blesku, stejné pořadí nastavení: Auto, žárovka, zářivky.
Každopádně jsem už dávno zavrhl nastavení vyvážení bílé na žárovku. Fotím na automat a posléze když tak fotky upravuji v Zoner Photo Studiu, kdy ještě reguluji další možné parametry. I v zoneru si kolikrát hraji s vyvážením bílé barvy, abych neměl nežádoucí žlutý nádech fotek od zářivky, která dosluhuje a svítí už teplejším žlutým nádechem - nová zářivka má krásný bílý, přirozenému světlu přibližující se svit.
No a podle výsledku focení s různým nastavením se potýkám s otázkou jak na to? Už jsem si i vyhledal profi světla fotící boxy, ale kde na to brát? Prostě chci, aby čtenáři co si prezentace procházejí, měli i v detailu na co koukat a bylo to přínosem i pro ostatní. Jak se mi to daří či nikoli, ale musí zhodnotit druzí.