Lola Larrousse LH94 / PKAA / M.Fabián / 1:24

Modely, které se připravují k vydání...
mfabi

Re: Lola Larrousse LH94 / PKAA / M.Fabián / 1:24

Příspěvekod mfabi » 03 květen 2013 07:40

Díly jsou navrženy tak, že zalomení při běžné stavbě vznikne (nemají žádné výřezy). Zaoblení které má TEO je zkutečně jen jeho iniciatíva, a prakticky se podivuji že se mu to podařilo bez poškození barvy.

marec

Příspěvekod marec » 03 květen 2013 09:49

Ja si myslim ze Henrich myslel skor pozdlzne zaoblenie komina z bocneho pohladu fotky, nie priecne zaoblenie.
M.

mfabi

Příspěvekod mfabi » 03 květen 2013 10:45

Myslím, že se bavíme o stejné věci. Jednoduše bych mohl říct, že Ali to lepil tak jak je to myšleno, i s tím malým lomem který vznikne. Díl je příčně méně zaoblen, a sedl jako víko na komín. Zdeněk jej příčně zaoblil víc, a a to mu zvedlo zadní okraj dílů. Aby tam nevznikla mezera, tak jej v podstatě na silu natvaroval dolů. Prakticky můžeme říct, že to byla malá chyba v lepení, ale paradoxně jeho šikovné ručičky z toho vytvořili hezčí přechod, než byl zamýšlen. Nedá se ale obecně říct, že by se to podařilo každému bez poškození barvy na dílu. Navíc měl výhodu zeleného modelu, který umožňuje lepší retuš, než červená a bílá plocha modelu, který stavěl Ali.

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 03 květen 2013 11:16

Ani sám nevím jak jsem dosáhl kulatějšího přechodu, ale myslím, že jsem při lepení k tomu přistupoval tak, aby se mi to zakulatilo. Zevnitř komínu jsem spoj s chlopněmi malinko dotláčel půlkulatou hlavičkou pletací jehlice - je to můj hodně oblíbený pomocník a nástroj. A když je díl - papír navlhčený od herkulesu, tak se to zaoblení vytvoří bez sebevětšího násilí. Že se barva neloupe, můžeme děkovat velice kvalitnímu tisku.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Henrich Sobotka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henrich Sobotka » 03 květen 2013 19:34

Ali, TEO: ani an um mi neprišlo, že by som znevažoval Vaše modelárske umenie! Obdivujem ho a "vzhlížím k nemu jako malej kluk" :roll: , že kedy to dám tak ako Vy. No ešte raz, autá z 90 rokov sa vyznačovali oblými tvarmi komínov, a dodám, že aj nosov. chcel som sa spýtať autora, či by nebolo možné spraviť ten komín tak, aby tam tie hranaté skoky neboli? Keď sa to dá pri nose modelu tak by sa to malo dať aj pri komíne, nie? Ide o zaoblenie z profilu, alebo pozdĺžne! nie postranné. Je to môj laický pohľad na vec a aj otázka.

Ďakujem
henkie
Fittipaldi F6A, Surtees TS14, Ensign N175, Prost AP03, Ferrari 156/85

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 03 květen 2013 19:50

Henri...v klidu. Vznesl jsi dotaz a snažíme se dobrat určité odpovědi, co a jak na modelu při lepení vzniklo. Předpokládám, že ani Aleš si nemyslí, že by jsi chtěl znevažovat naši práci. Tak jako každý autor má svůj rukopis, tak tomu je i u modelářů. Co člověk, to originál a různý styl v lepení modelů.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!

Nová Galerie

mfabi

Příspěvekod mfabi » 03 květen 2013 20:39

Papír je jasné, že nejde ohýbat najednou ve dvou rovinách, bez dodatečného nastřižení a pod. Při tvarovaní přídě, nebo komínu tak máte možnost v podstatě to překládat válcovými (kuželovými) plochami. Čím větší počet ploch nasekáte, tím tvar líp kopíruje skutečnost. Druhá otázka je pak retuš. I v případě nastřižení se jedná jen o tyto plochy. Nepočítám bombírování, kde se snažíte papír navlhčení v podstatě kašírovat. Ale tuto metodu ne každý umí. U přídě využívám 3-4 ploch. I tak už začíná být problém s udržením geometrie, tak zvané vrtule. Je tu pak možnost použití konstrukce žeber a pod - ale já pokud to jde, se držím jen základního papíru bez laserů. U komínu jsem zvolil 3 části. Můžou být 4, mohlo jich být 5 - to je skutečně jen otázka jakou složitost tomu modelu chcete dát. Já se rozhodl pro co nejmíň řezů z ohledem na bílou barvu a proto že já k retuši používám maximálně fix. Já vím že jde dělat cokoliv - ale já to dělám takhle. Mě nejvíc těší, že model je jednoduchý a doufám bez záludností. Zdeněk jej začal skládat 8.4. a skončil 10.4., říkal že se mu líbí a nestyděl ho vzít i na nějaké výstavy. Tím bych to klidně skončil, ani se nemusí vydávat.

Henrich Sobotka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henrich Sobotka » 03 květen 2013 20:50

mfabi píše: Tím bych to klidně skončil, ani se nemusí vydávat.

Ďakujem za odpoveď. Len tej poslednej vete som moc nerozumel. Mne sa tie modely páčia, a verím, že nielen mne a bolo by škoda ho nevydať.
henkie

mfabi

Příspěvekod mfabi » 03 květen 2013 21:13

Myslel jsem to tak, že já model nějak vydavateli nevnucuji. Možno tam mohl být jeden řez navíc a pod. Ale do konstrukce již zasahovat nebudu. Nechám to na lidech jestli do modelu i v této podobě budou investovat. Model je prezentován, tak aspoň nekoupí zajíce v pytli.

Henrich Sobotka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henrich Sobotka » 04 květen 2013 10:17

Ja si myslím, že model je dosť atraktívny aby sa predával dobre. Určite som nechcel namietať voči jeho predaju alebo niečomu takému. Zaujíma ma len krivka resp. zaoblenie toho komínu. Ja viem, že to nie je jednoduché urobiť, ale pobaviť sa o tom hádam môžeme? Je to vysvetlené. Ďakujem za to, za prezentácie a prajem veľa chuti do ďalších modelov.
henkie

Zpět na