Na modelu se poměrně dost věcí měnilo a tak jsem se rozhodl začít znovu. Při té příležitosti bych chtěl upozornit na odlišný postup stavby monokoku oproti návodu. Postup popsaný v návodu není špatný, ale mě nevyhovoval a tak jsem postupoval jinak. Dle návodu by se měly k předem připravenému krytu přídě nalepit boky monokoku a spodek (díl 44). K takto sestavenému celku, by se pak měl lepit kryt kokpitu sestavený z dílů 27 - 31b:
Mě se takto špatně spojoval kryt přídě s krytem kokpitu na té zoubkové chlopni, protože si ji nešlo zespodu podržet. Proto jsem si nejdříve slepil kryt přídě s krytem kokpitu, pak nalepil oba boky a nakonec spodek. Doporučuju nezapomenout na vlepení žebra X, které by mělo zajistit, že příď bude stejně široká jak ve vrchní, tak ve spodní části. Vrchní část má jinak snahu roztahovat se, čímž by měla horní ramena zavěšení větší šířku než spodní a kola by šla do "V". Žebro X doporučuju podlepit silnějším kartonem. Já jej podlepil kouskem tácku od Krušovic, ale klidně může být jiný pivovar.
Zkompletována nová převodovka na níž se musel upravit držák zadního křídla. Převodovka je přilepena k podlaze, zrovnatak i monokok, do něhož je vlepen vnitřek kokpitu s palubní deskou, volantem a sedačkou s pásy. Přilepil jsem už i přední křídlo, i když to mohlo ještě počkat. Zavěšení osazeno jen zkušebně. Přilepit se bude moci až po osazení deflektorů.
Zpracovávám kapotáž zadní části vozu. Komín jsem si upravil, aby se kapotáž snadněji nasazovala a sundávala, což je při stavbě potřeba poměrně často dělat. V návodu bude postup trochu jiný a ta úprava v něm zanesena nebude. Já mám za to, že postup dle návodu je příliš komplikovaný, ale někomu možná vyhovovat bude. Komu vyhovovat nebude, může se touto stavbou inspirovat a postupovat podobně. Myslím, že takto je to mnohem lépe lepitelné.
Kastle je přilepena, přidány deflektory a zadní zavěšení. Přední i zadní zavěšení a deflektory jsou stejné, jako u bílo modrá verze, takže není třeba to nějak popisovt.
Kompletní proměnou prošlo zadní křídlo. Tam nezůstal kámen na kameni a na první pohled asi největší změnou bylo odstranění nápisu Fondmetal z horních vodorovných ploch. Předlohou tohoto modelu je vůz z GP Brazílie, což byl první závod sezóny. Nápis Fondmetal se na těch plochách poprvé objevil až v pátém závodě v Monaku.
Model jsem před chvílí dokončil. Zítra se pokusím udělat venku nějaké lepší fotky. Tato Katayamova verze se od té Salovy liší nejen startovním číslem a jmenovkou, ale má navíc kamery ( na přídi vlevo a na komíně vpravo) a výčnělek na krytu kokpitu.
Naposledy upravil(a) frydek665 dne 22 červenec 2013 13:05, celkem upraveno 1 x.
Gratulace Peťo. Krásný model i předloha a pěkné zhotovení! Chci se zeptat, jaký může být rozdíl v betě při stavbě v tomhle měřítku, oproti 1:24? Osobně si myslím, že když se chybky odstraní na "větším" modelu, že na menším by měla stavba být logicky o dost přesnější. Co si o tom kdo myslíte? A samozřejmě gratulace autorovi, že vytvořil opět krásné modely, na které se velice těším. Martin
Díky Martine! Jaký je rozdíl v betě 1:18 a 1:24? Nevím, třeba ne to odpoví někdo kompetentnější než já. Čistě teoreticky by v tom být rozdíl neměl, za předpokladu, že stavím li o třetinu větší model, použiju o třetinu silnější papír a je li někde potřeba použít karton, tak použiju o třetinu silnější karton. Zkrátka vynásobím li všechno koeficientem 1, 33333 tak by to mělo být stejné.
Slíbil jsem pár fotek na denním světle. Dnes jsem se o to pokoušel, ale fotky jsou katastrofa. Vůbec se nepovedly, nevím proč, jestli je na slunci až moc světla...? Tato je asi nejlepší z deseti, které jsem nacvakal:
A tak budu muset zůstat věrný "ateliéru" pod zářivkou na kuchyňské lince. Jinak úplně jsem zapomněl na anténky .
Aké zmeny sa na tomto voze udiali počas sezóny až k vydanému bielemu? Trošku ma totiž vyplašilo, že beta modrého sa musela robiť druhý krát, že či tam boli konštrukčné zmeny, ktoré bolo treba vyladiť pri bete modrého, alebo došlo len k prefarbeniu a pri bete modrého sa našli chyby, s ktorými vyšiel už biely voz.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.
Krásná stavba Petře. Já si na něj brousil zuby, jenže mám rozdělanej jinej vozejk. Jak ho dokončím, dám si ho co nejdřív taky. Tento se mi líbí ještě o moc víc jako světlej.
Ahoj Petře , krásná a suprová práce , jsem rád že jsi s námi měl strpení .
Co se týká osvětlení co přesně se změnilo je že na verzi z Brazílie není logo fondmetal na deskách z. křídla , je pozměněn nápis fondmetal na jeho boku a zvednutá reklama Goodyear též zde . Navíc u pilota Katayamy přibyl větrný štítek , kamery a anténky . Změnili jsme i stavbu kol , jsou jednodušší , tak jak je děláme dnes u všech našich vozů . Navíc na Petrovo požádání jsem doplnil přepážku do nosu - pro snadnější tvarování . Pavel