Něco málo o F8-ce:
Poprvé se na Velké ceně objevila právě v Brands Hatch a to pouze jeden vůz pilotovaný Emersonem Fittipaldim. V kvalifikaci obsadil s odřenýma ušima 22. místo a v závodě to nebylo o nic lepší; 12 místo se čtyřmi koly ztráty na vítězného Alana Jonese s Williamsem FW07B. Keke Rosberg startoval ještě se starým typem F7, ale nedokázal se s ním do závodu kvalifikovat. Jinak toto šasi bylo použito také v dalším závodě na Hockenheimringu v Německu. Zde s ním poprvé startoval Keke Rosberg, kde po osmém místě v kvalifikaci ujel v závodě jen 8 kol a musel odstoupit po problémech s řízením......
Jinak při tvorbě modelu patří dík nejen Zdeňkovi - TEOvi, ale také Honzovi Polákovi, Petru Dočkálkovi a v neposlední řadě i Radovi Radeviczovi, za poskytnutí nepřeberného množství fotodokumentace. Díky kluci!
Mám rozumieť tomu tak, že bude dvojmodel Fittipaldi Brands Hatch a Rosberg Hockenheim?
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.
Je krásné mít ve sbírce triumfální vozy jako třeba Ferrari F2002, McLaren MP4/4 nebo Lotus 72, ale jsem velice rád, že vznikají i vozy, které moc úspěšné nebyly a poměrně rychle upadly v zapomnění, jako třeba tento Fittipaldi F8. Díky za ně a doufám, že budou vznikat i nadále.
Pokud jsem dobře pochopil na papirove-modely.cz, tak ve stylu Hvězdných válek "Brazílie vrací úder" a naši "milovaní" piráti kontrovali udáním Michala Antonického u firmy Fittipaldi ohledně použití jména firmy a obchodní značky na tomto modelu.
To je hnus, velebnosti ....
Tak v podstate majú pravdu aj keď ... . Myslím, že to netreba rozpisovať. Nevadí, vráťme sa k modelu. Michal ho obchodne nazve Vrčiak F8 a je to vyriešené. A ešte môže napísať, že podobnosť s akoukoľvek reálnou predlohou je čisto náhodná a máme to. My vieme čo to je a to je podstatné. Ja prajem Michalovi nech mu zrak slúži a ruky sa netrasú, a teším sa na nový prírastok do zbierky
Pravda to je, ale dohnaná ad absurdum. Proto v plasťákách se dočtete, že si kupujete 3/4 ton Cargo a ne Dodge ... Light Utility Car a ne Willis MB Jeep ...atd. Prostě americká demence stejného ražení jako žaloby na McDonald protože jsem ztloustnul, nebo na Philip Morris protože chrchlám dehet.
No jo, naši milí kopírovači jsou dotčeni, že jsem si něco "začal" s Fittipaldi....
Jenže si asi neuvědomují, že já tomu jménu nechci nijak škodit, ale připomenout si, že před třiceti lety existovala jedna malá brazilská stáj, vedená bratry Wilsonem a Emersonem Fittipaldi......