Jordan 199 - H.H.Frentzen - GP Italy - M.Antonický - M.A.S.S - 1/24

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
mr.S

Jordan 199 - H.H.Frentzen - GP Italy - M.Antonický - M.A.S.S - 1/24

Příspěvekod mr.S » 18 duben 2025 20:21

Ahojte, po dlhej dobe som sa rozhodol čo to pridať zo svojej rezacej podložky.
Voľba padla na tohto žltého sršňa z 99teho. A zároveň aj akási virtuálna pocta nedávno zosnulému zakladateľovi a šéfovi týmu Eddiemu Jordanovi.
Je to viac menej moja prvotina od M.A.A.S, aj keď veľmi veľmi dávno som zlepil Sauber C19 keď vyšiel v ABC od M.Antonického. No tento model mi príde veľmi prepracovaný tak sa doň púšťam s ešte väčšou chuťou.

Obrázek

Začal som kolieskami, ktoré ma celkom slušne potrápili, hlavne bombírovanie, musím byť viac trpezlivý a netlačiť tak na pílu. Behúňe su premaľované a strieknuté dvoma vrstvami matného laku a disky zas šupnuté do lesklého.

Obrázek Obrázek Obrázek

Ďalej som pokračoval podlahou a difúzorom. Tepelné štíty som trošku vytunil hliníkovou fóliou, po ktorej som prešiel držacou častou skalpelu.
Veľmi sa mi páčil systém laserových výpalkov ktorý pekne spevnil podlahu. Nechal som ju pekne zaťaženú vyschnúť a na ďalší deň zas pokračovať zadnou časťou s difúzorom.
Tam to bolo už len o presnosti, predtvarovaní a trpezlivosti.
Nie všetko mi však sadlo úplne dokonalo, preto na rad prišla retuš a pozachraňovala čo sa dalo. Každopádne zatiaľ v pohode.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek

mr.S

Re: Jordan 199 - H.H.Frentzen - GP Italy - M.Antonický - M.A.S.S - 1/24

Příspěvekod mr.S » 27 duben 2025 17:43

Pokračoval aj počas veľkonočných sviatkov, ale nakoľko malý zo škôlky priniesol nejakú črevnú dobrotu, tak som ich celé doslova presr.. :oops: Nad modelom som vydržal sedieť veľmi málo tak som sa ani moc necítil "se pouštět do žádnejch větších akcí".
Podarilo sa mi zožmoliť brzdy a ich uchytenia aj s nasávačmi vzduchu. Tak malé dieliky, ktoré bude vo finále sotva vidno a tolko času to zabralo ale o to väčšiu radosť z nich mám. ;)

Obrázek

mr.S

Příspěvekod mr.S » 28 září 2025 20:54

Po letnej odmlke sa opäť vraciam k jordanu, začína jeseň, moje obľubené modelárske obdobie :) Na formulke makám už niečo vyše týždňa a v podstate idem podľa návodu, takže ďalšie na rade boli veci, ktoré vidno nebude. Motor, zvody,výfuky a chladiče. Všetko v pohode postavieľné. Plus zadná náprava a svetlo s plastovým krytom, ktorý som si nad sviečkou zmodeloval do príslušného tvaru ;)

Obrázek

Ako ďalšie prišli na radu predné a zadné krídlo plus kajak. Čo sa krídiel týka, žiadne veľké záludnosti, všetko som podlepoval tak ako bolo v návode. Sú o dosť detailnejšie ako u špinlerových modeloch ale celkový dojem je o to krajší.

Čo sa kajaku týka, to už bola iná vec, presnosť je presne to slovo ktoré tu hrá hlavnú úlohu. Niektoré veci ma dosť vytrápili, zaváhal som pri motorovej priečke ktorú som na niekoľkokrát prilepoval. A aj keď hlavný kajak som podlepoval kanclákom, táto chyba mi spravila priehlbinu na ľavej strane. Čo už. Inak tá grafika a farba ma mega baví, bude to pekné žihadielko vo vitríne. :twisted:

Je tu aj dosť detailov o ktoré su špinlerovky ochudobnené ako odnímateľný nos, sedadlo v kokpite, brzdový a plynový pedál, to ma úplne dostalo aj ked tie tiež nebude vidno, iba ak cez prednú prepážku pri zhodenom nose :)

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

A pak skusmo priložené k podlahe

Obrázek Obrázek Obrázek

mr.S

Příspěvekod mr.S » 28 září 2025 20:57

Aktuálne kajak doplnený o komín, konštrukčne super navrhnutý, lepí sa pekne na laserove diely, nemal som z toho nočné mory. Ďalšia drobnosť bol volant. Tiež fantasticky detialne viacvrstvovo vymyslený, vyzerá veľmi pekne plasticky a realisticky.
Fotky su inak otrasné, začína mi blbnúť foťák na telefóne. Má problém s makrom plus slabo zaostruje a rozostruje všetko ostatné tak skúšam všetko možné, rôzne pozadia,drobné úpravy aby to nebolo take tmavé a rozostrené :evil:

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

mr.S

Příspěvekod mr.S » 28 září 2025 21:04

Dnes opať nejaký ten progress, zlepené a nahodené bočnice. 8)

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

A skusmo nasadený aj nos 8) Už toho veľa nechýba, nahodiť to na podvozok, predné zavesenie, drobnosti, anténky, rozmýšlam či nalakovať alebo nie, posledné modely som zatial nehal tak lúbi sa mi to. Videl som na živo pár formuliek minulý rok v Nitre, aj tento v Budatíne a nenalakované sa mi proste extrémne páčili. :P

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

mr.S

Příspěvekod mr.S » 05 říjen 2025 00:03

Opať malý posun v pred. Pomaličky sa mi črtá cieľová rovinka. :twisted:
Pridané predné zavesenie kolies s deflektormi a aj s funkčným zatáčaním. Žiadna veľká záludnosť, veľmi dobre navrhnutý systém zatáčania. Plus drobnosti ako "vyboulené" kryty tlmičov, ďalšiu krytku, malé krídielka po bokoch kokpitu a sklíčko z fólie.

Najväčší oriešok bolo spojenie celej karosérie s podlahou. To nešlo úplne hladko, ďalšiu verziu budem robiť najprv kajak na podlahu a pak bočnice. Celý komplet tam usadiť nebola veru lahôdka ale postupne, lepením pomaly od predu jednu stranu a pak druhú sa to celkom podarilo bez väčšej ujmy na vizuále. :roll:
Každopádne najťažšia vec za mnou, predomnou už len drobotina, kamerky, krídielka, kolesá , vačšina je hotová a čaká už len na osadenie.

Obrázek Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek Obrázek

mr.S

Příspěvekod mr.S » 05 říjen 2025 21:38

Posledný progress, doplnené o brzdy, anténky, kamery, spodné plutvičky a zadné krídlo ;)

Obrázek

A po niekoľkých mesiacoch a hlavne intenzívnych posledných dvoch týždňov hlásim hotovo. Fantastický model.Skláňam sa pred p.Antonickým, je to premakané do posledného detailu, veľmi som si to užil. Nie všetko mi vyšlo tak ako som si predstavoval, no ako celok sa mi to velmi páči, veci čo potrápili viem ako vylepšiť pri ďalšej verzii :twisted: Kolesá sú nastoknuté na sucho, ešte zvažujem lakovanie :roll:
Každopádne mám z modelu veľkú radosť a teším sa na ďalší kúsok z tohto ročníka - Minardi M01 :twisted:

Zopár finálnych záberov : ;)

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

A nakoniec pár záberov spoločne s ročníkovým konkurentom :twisted:

Obrázek Obrázek Obrázek

Novis

Příspěvekod Novis » 06 říjen 2025 09:21

Krásná práce a pokud půjdeš do laku, tak to bude ještě lepší.
Tohle žlutý zbarvení jordanům slušelo a já mám stále v hlavě hromadnou fotku Honzovo série:
http://www.papirove-modely.cz/velkynahled/207125
Galerie

Na stole:
312T2 (77), F2003 GA, F2004, 95T, MP4/7A, MP4/8, FW09B
Lakovna / dodělávky:
Tyrr 006, 018, 97T, F2000, FW08C, MP4/4
Pod stolem (u ledu):
FW07, FW11, Tyrr 023

Turco

Příspěvekod Turco » 06 říjen 2025 12:41

Pekná mašinka. Tešíme sa na ďalší kúsok :P

mr.S

Příspěvekod mr.S » 06 říjen 2025 21:43

Ďakujem páni. Tá fotka je fantastická :shock: Myslím že mám aj okrem jednej ofsetovej ostatné v laseri 8) Určite v budúcnosti prídu na radu :twisted:
Ďalší, tentokrát červený kúsok už je vybratý z archívu a v najblizších dňoch sa doň pustím ;)

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 07 říjen 2025 21:55

Pěkně postavené...raději bych to už nelakoval, když tam jsou ty průhledné doplňky na předním křídle i větrný štítek. Leda to nějak zakrýt před lakováním.

mr.S

Příspěvekod mr.S » 08 říjen 2025 12:58

Lucas80 píše:Pěkně postavené...raději bych to už nelakoval, když tam jsou ty průhledné doplňky na předním křídle i větrný štítek. Leda to nějak zakrýt před lakováním.

Ďakujem, pravdu máš, nad tými pruhlednými dielami som nerozmýšlal. Nehám to tak, zalepím kola a vybavene, ďalšia verzia Buzzin&Hornets pojde do laku ;)

LuPa

Příspěvekod LuPa » 14 říjen 2025 21:01

Parada, podareny model ;)
Pripadne, ak si netrufas na lakovanie hotoveho modelu, da sa streknut par slabsimi vrstvami aj pred strihanim a zaroven ochranis laserovu tlac pred opadavanim.Ja to niekedy robim.Tu mozes zvazit aj nelakovat diely pneumatik...

Zpět na