Distribuce modelů elektronicky

Pokecejme o modelech
Marek

Příspěvekod Marek » 12 červenec 2011 18:50

...dovolím si citovat tuším Cashpicka, který napsal že elektronická knížka je sice dobrá věc, ale není nad to vlastnit tištěnou podobu. I já mám podobné smýšlení. Ač jsem ještě poměrně mladý člověk (29 let), přesto pamatuji i doby kdy internet a podobné vymoženosti vůbec nebyly nebo začínaly. Každý jsme seděli doma a lepili v tom svým koutku modely "bez cizích očí a rozumů" jen pro radost a byl klid. Jedinou možností bylo abc a pamatuji jak jsem několikrát sháněl model i několik týdnů či měsíců přes známé a kamarády. O to větší byla radost z hotového modelu. Tohle všechno moderní doba odnesla. I když vypíšu všechny klady, které to naopak přineslo, tak se dnes skoro každý snaží ze všeho vytřískat jen maximum, vše obcházet a jen profitovat na úkor druhých. Nebýt skupiny poctivců a vytrvalců hájit své autorské přesvědčení, tak lepší ani nedomyslet. Svým způsobem je to dáno i tím, že internet a různá fóra jsou v podstatě jedna velká anonymita. Moc rád bych viděl některé přítomné tak horlivě a bouřlivě diskutovat, kdyby stáli proti sobě v tváří tvář. Jenom pevně doufám, že plně elektronický nástup modelů mne co možná nejdéle mine. Navíc kdo umí počítat a spočítá si na co ho přijde profesionální výtik jedné strany (zdůrazńuji profesionální výtisk), zjistí, že to ani nemá cenu. Ušetří pár korun, ale ztratí spoustu času s vyřizováním.

Využiji tohoto tématu, protože docela by mne zajímal i názor přítomných diskutérů na všechny ty beta, alfa či omega testy. Dřív to nebylo a taky jsme lepili. Vidíte v tom pro nás modeláře nějaký zásadní přínos? Nevytratil se moment napětí a překvapení, který dříve halily desky abc nebo sešitových modelů, z toho jaký model se mi dostane pod ruce a jak bude složitý? Je vůbec na místě kritizovat a polemizovat s autory o jejich výsledku, za kterým by měli stát a měl by být perfektní? Jaká je motivace kupovat model, který zde předemnou někdo desetkrát lepil v rúzných beta verzích, aniž by vůbec ještě vyšel a pokažde stejně něco upravil?
Předem díky za Vaše možné příspěvky a čas k tomuto tématu.
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 12 červenec 2011 22:07

Dovolím si zde po delší době opět trochu zaplkat. :-)

Blazo, stále v mezích slušnosti, takže: Řiť se v řiť s takovými excesy.

Marek: Já myslím že nevytratil, protože i stejný model může od jiných rukou vypadat jinak - jako přísná krabička dle návodu, jako vytuněný model nebo jako po nehodě. :-) Modelář si ho může zmenšit, zvětšit, postavit jinou verzi než betatester, odkrýt nebo doplnit vnitřnosti...ba i ty chyby které na svých modelech pácháme z něj dělají originál. Náš, jenom náš. A alfa i betatesty ovlivňují mnoho věcí - zájem o model (i když tady je nadšený každý z každé alfy), výpomoc při vývoji modelu (párkrát jste tu sehnali vzájemně loga), vychytání chybek a bleskové zasílání podkladů (fotky ze závodů, detaily motorů atp.). A postavené bety? No mít to sakra tak krásně postavené jako betalepič, to je motivace jak bejk, kdo není ctižádostivý aspoň v tom mít krásný model tak kecá. :-) Nebo si říct, škoda, tohle už je na mě moc, to nedám. A víš co se říká, co oči nevidí, to srdce nebolí, takže by nás srdce a peněženky bolely o mnoho krásných modelů méně. Někdo by to nepochopil, ale já říkám že bohužel bolely méně.
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

hopi

Příspěvekod hopi » 13 červenec 2011 10:03

Marek: Když by mi před pár lety někdo řekl o elektronické knížce, tak bych se mu vysmál. Teď čtu téměř jen elektronické knihy a ty papírové mi připadají jako přežitek (u beletrie samozřejmě).

U veřejných alfa, beta staveb se možná vytratil moment překvapení, ale i v abc bylo vždy napsané co vyjde v příštím čísle. Veřejné alfy bety jsou dobrá věc. Je možné včas upozornit na chyby (hmm, no... někdy neúčinné) a vydavatel zjistí zájem předem. A spotřebitel na co se má těšit :) Stejně beta stavby jsou nutné minimálně pro fotku na obálku a ideálně pro vystavení při prodeji modelu na nějaké akci.

Rado Radevicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rado Radevicz » 13 červenec 2011 10:28

Marek to pojmenoval docela výstižně, to pravé kouzlo kolem modelů se opravdu vytrácí.

Nejsem pro zveřejňování a zpřístupnění beta staveb. Vnímám to tak, že pak v zásadě nelze přičítat plný podíl autorům na úrovni a kvalitě modelu. Ať se na to snažím dívat z jakéhokoliv pohledu, není to tak, jak by to mělo být.

Argumenty typu " je jiná doba " nebo " to je vývoj" či dokonce zmínky o jakési " zkostnatělosti " autorů v tomto případě nějak nejsou na místě. Navíc tento styl práce sebou nepřináší lepší výsledky, modely takto tvořeny obsahují chyby a proporční nedostatky stejně, možná i více, než při klasické, neveřejné práci autorů. To už ale opět narážím na samotné schopnosti a úrovně autorů, které se tímto značně zkreslují.

Na ukázkové promo stavbě hotového a odlazeného modelu, který je připraven pro vydání však nevidím nic špatného. Je to výborná možnost model představit, ukázat modelářům na co se mohou těšit.

RR

marec

Příspěvekod marec » 15 červenec 2011 06:28

Ja mam zasa opacny nazor. Ak by na tomto fore neboli publikovane alfy, bety, len hotove modely autora + prakticky len postupy lepenia modelov modelarov, ktori si modely kupili, pre mna osobne by to bola absolutna nuda. To co dodava tomuto foru stavu je "tvurci proces", ak by pan Radevicz postupne publikoval alfu, urcite by ma to zaujimalo viac ako fotky stavania modelu ktory mam doma kupeny. Pretoze alfa, beta, to je nieco nove, postupne hladane co my ostatni nepozname ....
Ak ak sa Vam straca moment prekvapenia je to uplne jednoduche. Nechodte na forum ked chcete byt prekvapeni.
M.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 15 červenec 2011 09:40

Čisto filozoficky :) - Ľudia sme rôzni. Jeden hľadá jedno, druhý niečo iné. Niekto hľadá vzrušenie z nepoznaného, iný dokonalosť poznaného, tretí hranice vlastných schopností, iný hranice možností papiera, ďalší zase niečo iné.
Ja som bol vždy hlavne modelár. Nie papierový, nie plastikový, nie drevový, nie kovový, nie letecký, nie automobilový, nie lodný, nie raketový.... ale modelár. To jest - hľadám spôsob, ako to vonkajšie napodobiť v zmenšenine. A aj keď sa občas pripájam k nejakému materiálu či finišu viac či menej, mojim cieľom a ideálom bola vždy vizuálna, vonkajšia "zhoda so vzorom".
Ale z príspevkov tuná je mi jasné, že nie každý to berie z tejto stránky :)

A preto nie je dobré zovšeobecňovať.

Našťastie je to dnes tak, že kto nechce, nemusí a kto chce, môže sa pokúsiť :)
Problém začína, ak sa niekto sťažuje na iného, že mu nesplnil jeho priania a predstavy. Ale to predsa nikto nie je povinný. :)

Len toľko som si chcel zafilozofovať na túto tému v dnešný piatok. Happy modeling weekend, guys.

papoušek

Příspěvekod papoušek » 15 červenec 2011 11:30

Zdravím všechny
a hlavně Roberta ve všem s tebou souhlasím
i já se cítím modelářem a dělám to co mně baví
lidi vždyt je to koníček :D

Rado Radevicz
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Rado Radevicz » 15 červenec 2011 12:04

Možná jsem to měl napsat v předešlém příspěvku..zda si autor svou práci zveřejní a nechává se připomínkovat přihlížejícími je jeho věc.. :wink:

Můj názor není třeba brát si osobně.

Měli by se zde objevovat hlavně reporty ze staveb, recenze, nápady jak modely vylepšit atd..

Veřejné alfy a bety se zde začali objevovat, to je pravda, užitek v tom však nevidím, navíc když se v průběhu takovéhoto "díla" svede řeč zcela někam jinam, to je pak počtení..

hopi

Příspěvekod hopi » 15 červenec 2011 12:36

To je jako u filmů, někoho zajímá pouze výsledek, někoho zajímá i postup vzniku. Je jen na autorovi modelu co zvolí, když zde bude i alfa a beta stavba, jen to uvítám. Kdo si chce zachovat moment překvapení, tak si to prostě nebude číst. Vzhledem k tomu že sem chodí i autoři modelů, tak si to přímo říká o zveřejnění. Vždyť se tu můžou i tvůrci modelů něco přiučit :wink:

Marek

Příspěvekod Marek » 15 červenec 2011 16:15

Nejvíce názorově se blížím asi k Radovi, ale jako vždy průměr bude někde uprostřed. Avšak názor Hopiho nesdílím. Jakmile začnou uživatelé "moc kecat" do autorových modelů a výtvorů, ztratí pevnou zem pod nohama. Autor (pouze autor) je člověk, který plně přebírá odpovědnost za výsledek - nakonec je za to dobře placen. Ačkoli obdivuji všechny betatestery a dokonce jsem se zúčastnil i nedávné soutěže o nejlepšího z nich, je to jako kdyby pekař upekl rohlík, dal ho betatestovači na znovu upečení - on mu ho několikrát vrátil a poté teprve předal koncovému zákazníkovi. Je pravda, že nemusím bety sledovat, jenože ono Vám to jaksi nedá, když sem chodíte a zároveň chcete pozorovat ostatní v jejich úsilí. Chápal bych jednou za čas předvést nějaký model, ale každý? Např. u mne to mělo za následek to, že jsem po perfektní Zdenkově betě uznal, že na to bych prostě neměl a model, po kterém bych 100% sáhl, nakonec nekoupil. Pak už samozřejmě tratí distributor, autor a další. Ale toto platí i naopak. Někoho to zase přiláká. Takže těžko soudit.

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 15 červenec 2011 16:36

Marku a ty nestavíš modely proto, že tě to baví? Stavíš to snad jen pro ten pocit že to máš první a nebo nejlepší? Já modely sbírám a stavím proto, že mě to baví a chci je mít ve své sbírce. Kupuju skoro všechny a je mi naprosto jedno, jestli to betatester postavil líp, než já (ostatně s tím se počítá). Kdybych si neměl koupit model jen proto, že jej betatester postavil tak, jak já ne, tak nemám doma ani jeden model. A to je podle mě pěkná volovina.

Marek

Příspěvekod Marek » 15 červenec 2011 17:04

Petře, souhlas. Doporučuji si však můj poslední příspěvek lépe přečíst. Aby nedošlo ke špatné interpretaci. Věděl jsem, že nemám podruhé již reagovat, přesto jsem tak udělal, dobře mi tak. Stejně jsme úplně vybočili od původního tématu distribuce.

Všem modelářům pěkný víkend, pokud možno s nůžkami, lepidlem a modelem. Snad už do toho taky střihnu, aby mne moderátor nestáhl recenzi z důvodu nečinnosti. :D

Mimochodem, pro mne jste svým způsobem betatester. A ta skromnost není na místě, Vaše modely patří ke špičce. Docela jsem zvědav na ten "autorský model".
Naposledy upravil(a) Marek dne 15 červenec 2011 17:07, celkem upraveno 1 x.

milan paulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod milan paulus » 15 červenec 2011 17:06

Nikdy nekupuji modely, tak možná do této diskuze nemám co mluvit... Nevím... Stavím modely vlastní, ne proto, že jsou originální a nikdo je nemá, ale pro radost. A poúravdě mi zase až tolik nezáleží, když mi někde ujede nějaký detail, i když se snažím, aby neujel... Podle mě jsou beta stavby tady na tomhle fóru úžasné, inspirativní....Sleduju poctivě všechny a nejen bety.A velice často se hluboce skláním... Ale sto lidí - sto názorů... Takové debaty myslím nejsou moc konstruktivní... Pojďte raději stavět a dělat si radost......

Gerry
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Gerry » 15 červenec 2011 20:08

Marek píše:Autor (pouze autor) je člověk, který plně přebírá odpovědnost za výsledek - nakonec je za to dobře placen

Tak tohle byl dneska vtip dne ..... Myslím, že prodejem ledniček do Antarktidy bych si vydělal daleko víc ... :lol:

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 15 červenec 2011 20:14

Admini, mohli by ste z tohoto urobiť samostatnú tému?

Zpět na