Retuš používaná na modely.

Pokecejme o modelech

Čím retušujete modely

Ničím
2
2%
Fixy
22
24%
Vodovky
22
24%
Tempery
11
12%
Kombinace vodovky-tempery
9
10%
Akrylátovky (Vodou ředitelné barvy)
18
20%
Syntetické modelářské barvy
8
9%

Celkem hlasů: 92

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Retuš používaná na modely.

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 08 duben 2012 19:39

Tímto zakládám anketu, která by nám mohla ukázat, jak je to s použitím barev a jejich druhů při retuši modelů.

Před šesti léty jsem začal s fixami. Ale po návštěvě pár výstav, kde patlalové lepily a retuš prováděli vodovkami, jsem k této technologii přešel i já. Na vodovky nedám dopustit a bohužel když mi došla černá, musel jsem ji nahradit temperou. Také to jde, ale tempery podle mého dělají takovou zvláštní hrubou (písčitou) vrstvu, která se mi moc nelíbí - proto preferuji vodovky, které to nedělají. Jiné než papírové díly si zaslouží použití i jiných barev, jako třeba synteticlé agamy, nebo vodou ředitelné Tamyie a pod. Vše zavisí na vkusu a zkušenostech daného patlala-modeláře.

Přebarvování celého modelu je již jiná kategorie, která do tohoto vlákna nepatří.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

frydek665

Re: Retuš používaná na modely.

Příspěvekod frydek665 » 08 duben 2012 19:54

Já bych fixy nezatracoval. Samozřejmě, záleží na tom, co se má retušovat. Na malé dílky používám jenom fixy, tedy pokud mám správný odstín. V žádném případě ale nedoporučuju lihovky. Dříve jsem retušoval fixama komplet celý model. V poslední době na větší díly používám vodovky.

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 08 duben 2012 20:55

Jedu fixy.
Snažím se lepit co nejvíce na těsno.Tam stačí.Ale mam jich obrovské množství.Skoušel jsem i vodovky,ale asi to s nima neumím.
Pravda je,že fixy časem blednou.Lihovky nepoužívám,krom stříbrnýho a rádoby zlatýho fixu.
Naposledy upravil(a) HAAL.70 dne 08 duben 2012 23:06, celkem upraveno 2 x.

Cashpick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Cashpick » 08 duben 2012 20:57

Fixy jsou fajn, ale po letech mizí. Mám podobný vývoj jako TEO. První fixy, pak po pár akcích vodovky. Jen na černou používám klasickou tuš.

milan paulus
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod milan paulus » 08 duben 2012 21:02

...já nic... :P Ale vás všechny, kdo umíte retušovat obdivuju

míša kulička
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod míša kulička » 08 duben 2012 21:44

Tak můj vývoj: fixy, křídy, akrylky (teď už pouze na kola), vodovky, tempery ( dá se namíchat větší množství v kelímku)
Stětce Milan 00 - nízká cena
Používám družice za miliardy dolarů abych našel v lese krabičku od jídla. Jaký koníček máš ty ?

Ďourek
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ďourek » 08 duben 2012 22:08

Asi jako každý jsem začínal na fixách, potom dostaly prostor tempery a s novým stylem ála Jarek jsem se přeorientoval na Revellky... Ale fixy jsem nezahodil - těmi vždycky přetáhnu hrany čerstvě vystřiženého dílu..
Naposledy upravil(a) Ďourek dne 09 duben 2012 12:00, celkem upraveno 1 x.

Ivan.Šimeček
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Ivan.Šimeček » 09 duben 2012 11:56

Já teda fixi většinou na hrany po vystřihnutí a před nalepením.Jinak si pomalu začínám tykat s vodovkama.Co se týče motoru a okolí,zkouším revelky,humbrolky a pod.
Všichni,kdo jsme podlehli lepení papíráků,jsme GOGO

Vlcacka

Příspěvekod Vlcacka » 09 duben 2012 16:25

Tempery, už i tu Agamu na kola jsem opustila...
Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.

Marek

Příspěvekod Marek » 11 duben 2012 22:23

Vodovka to jistí. Bohužel poslední dobou jsem se setkal s problémem namíchat správný odstín, např. u RB6 nebo Lotusu 127.
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Umberto

Příspěvekod Umberto » 28 květen 2012 07:23

Já jsem začal používat, podle vzoru všech přítomných vodovky, ale třeba u Renaultu R31 bych to chtěl nahradit Barvama REMAKOL. Za mích studentských let , když jsme maloval hodně obrazy, tak jsem neměl peníze na drahé originální akvarelové barvy, kde jedna tubička stála i dvě stovky. A mezi ne moc movitými malíři se s velkou oblibou začali používat tónovací barvy REMAKOL které se normálně přidávají do bílého primalexu na klasické malování místností. Kelímek je velikostně jako větší jogurt(teď si nepamatuju gramáš), takže barvy je spousty, víhodou je cena cca 40kč za jeden kelímel a neskutečná sitost barvy, to znamená i při silném naředění je pořád tmavá a nebledne s vysicháním jako vodovky, kde se to musí opakovat a nenechává jako tempera jak říkal TEO jakoby malé granulky nebo písek na povrchu. Co se dělalo aby barvy nešpinili takl se dotoho míchal duvilax, v tomto případě klidně i herkules, lepidlo je na stejné bázi, no a aby bila barva řitší tak samozřejmě vodu. Z těchto barev se dal udělat opravdu jakíkoliv odstín. Jedinný neduch, který barva má tak jako u akvarelu stářím trochu stmavne, ale je to minimální, člověk s tím musí na začátku počítat a dát tam krapet víc bílé, ale opravdu jen na konec lžicky. A barvení na papír a sání je taky minimální, já jsem kreslíval na knihařskou lepenku (tl.5mm) kde o kroucení nemohla být řeč, i když u modeářské čtvrtky se určitě tohle trochu projeví.

P.S. u toho Renaultu R31 to bude hračka když auto je skoro celé černé:-)
Obrázek

Zpět na