Příspěvekod Henrich Sobotka » 17 červenec 2018 20:41
Keďže aj pre mňa je Gilles nezabudnuteľný, dosť som zháňal informácie o tej nehode lebo ako chlapec som to bral veľmi zle a v tej dobe na strednom slovensku nebolo možné zistiť čo sa vlastne stalo. Ono je zaujímavé ako sa veci vyvíjajú a dôsledky môžu byť katastrofálne, ako v prípade Gillesa. Prvá indícia bola svatba Pironiho, kde ako svedka nezavolal Gillesa, hoci sa tváril ako jeho najlepší priateľ, ale Marca Piccininiho, ktorý pracoval pre Ferrariho tíme. Pironi sa snažil robiť zákulisnú politiku a získaval si postupne mechanikov na svoju stranu. Všetko to vyvrcholilo Veľkou cenou San Marina 1982. Kvôli rodinnému pohrebu sa Mauro Forgheiri nemohol zúčastniť závodu a žezlo prevzal , kto iný ako Marco Piccinini. V samotnom závode Gilles pohodlne viedol a krúžil okolo aby si udržiaval náskok a šetril auto aj palivo. Pironi letel za ním aby mohol dokonať svoje dielo a komplot s pánom Piccininim. Po niekoľkých predbiehacích manévroch sa pred posledným kolom objavila na boxovej stene tabuľka z nápisom Didier 1st. Gilles 2nd. Slow(spomaľte)(( mám fotku s tou tabuľkou)), čiže až tu prišiel príkaz spomaliť. Do dnes nechápem prečo ho Gilles dodržal a proste ho nepredbehol. Po preteku bol Gilles tak frusrovaný, že sa pobral a odišiel domov, ešte stihol poznamenať, že s pironim v živote neprehovorí. Ďaľšie udalosti už všetci poznáme. V rozhovore po rokoch Mauro Forghieri povedal, že keby bol v ten deň na závode nikdy by sa to nestalo a bola jasná dohoda, že Gilles ide na titul. V Zolderi nevedel prekonať Pironiho čas a ako v tom rozhovore Forghieri povedal, tak Gilles išiel už do boxov lebo vedel, že ho neprekoná. Zaujímavé, lebo ak išiel do boxov tak išiel úplne na plno ako vždy... Ešte pár postrehov, pred sezónou 1982 sa Gilles , Pironiho zastával pred novinármi, aby na neho neútočili za katastrofálnu sezónu 1981 kde nevyjazdil skoro nič. Pironi, získal pomocou tohoto komplotu psychickú výhodu a dobre vedel, že keď sa mu podarí Gillesa rozladiť tak má šancu na titul... Inak ho proste na trati predbehnúť nedokázal. Je zaujímavé po toľkých rokoch aké hádky sú ohľadom tejto histórie a myslím, že Pironi má zem ťažkú, ale asi takú akú si zaslúži. Hoci v poslednom čase sa niekoľko ľudí snaží jeho meno očistiť, ale veľmi sa im to nedarí. Dokonca vyšla kniha z nápisom " Champion that never was.." kde sa autor otvorene postavil na stranu Pironiho a jeho práva vyhrať pretek, ignorujúc všetky dohody a udalosti ktoré sú známe a ktoré sa udiali. Prajem pánovi Davidovi Sedgwickovi nech sa mu kniha dobre predáva... Pre mňa je táto karma uzavretá, hoci fotka kde Pironi drží Gillesovu prilbu a pozerá sa do diaľky vo mne stále vzbudzuje chuť skočiť do toho obrázku jednu mu pridrbať a vytrhnúť mu tú helmu z ruky!
henkie
Fittipaldi F6A, Surtees TS14, Ensign N175, Prost AP03, Ferrari 156/85