Příspěvekod makr » 14 srpen 2014 22:21
Ahoj všem.
Já zkusil jednou, vlastně dvakrát podlepovat Koresem a nebyl jsem s tím moc spokojený. Za prvé mi lepidlo "pouštělo" nerovnoměrně tlusté vrstvy a práce s ním byla závislá na teplotě. Když bylo teplejší počasí, bylo jemnější a po při nanesení se mi nikdy nepovedla stejná vrstva po celé ploše. Po vytvrzení pak byl dílek takový "hrbolatý".
Další důvod, proč jsem přestal Kores používat je, že po podlepení je díl (budeme li se bavit o podlaze) stále velmi pružný, což mi vůbec nevyhovuje. Proto jsem začal podlepovat "Herkulesem", který ale rozhodně neředím. Čím více vody, tím hůře. Původně jsem si totiž myslel, že když ho naředím, že se lépe rozetře, ale to není pravda. Naopak. Voda se rychleji vsákne a zbývající vrstva lepidla je po vsáknutí vody taxtrašně malá, že de fakto okamžitě "zavadne" a po přiložení podlepovaného dílu nedrží. Naučil jsem se tedy podlepovat "Herkulem", ale nikdy ho pro tento druh použití neředím. Někdy ho naleju na podlepovaný materiál a rozetřu třeba kouskem sololitu (dříve jsem používal zbytek zlomeného pravítka) a rychle na něj díl položím, prstem zlehka zahladím a šoupnu mezi dvě destičky z MDF desky, která ještě "dovytáhne" zbývající vodu. Po vytrzení je deska dostatečně tuhá a není třeba, aby byla zároveň moc tlustá, například kartonová. Pokud se po vytrzení dílek trochu prohne, bez milosti ho "dorovnám" běžnými donucovacími prostředky. Výhoda je ale jeho tuhost, takže není třeba nějakých něžností. :-O
Tohle vše se mi osvědčilo, je ale třeba říct, že formule stavím v měřítku +- 1:17 a papír, na kterém mám model vytištěný je většínou 250g. To je velký rozdíl, než u "klasiků" na 120g papíru. Tam je třeba mít jiné postupy. Přesto je ale možné něco z výše popsaného použít. Je však třeba to vyzkoušet a uvidíš sám.
Ahoj a dílu zdarec.
Martin