Ahoj Roberte, vítám tě mezi formulkáři a s dovolením se ujmu zodpovězení tvých otázek.
1. Úplně prvně - pročíst si toto fórum. Pak budeš potřebovat malé nůžky (nejlépe na nehty a to jak rovné tak zahnuté), větší nůžky rovné, řezací podložku (nejlépe Olfa, dobře se na ní řeže a nic neklouže, navíc velmi dobře omyvatelná), pinzetu s úzkými konci na droboučké díly, Herkules, několik štětečků (určitě jeden na nanášení lepidla a minimálně jeden, spíše více na retuš), sadu vodových barev nebo temper na retušování, špejle, párátka (prodávají se obyč ale i bambusová - líp se štípou na takové ty střepinky), kolíkové lepidlo (Pritt nebo Kores), řezací skalpel (nejkvalitnější Olfa, ale já např. používám kovový skalpel koupený v prodejně plast. modelů za cca 50,- Kč), obyčejné kružítko na rýhování kol, pravítko rovné delší (min. 30 cm).
2) Dají. Tady
http://www.papermodel.cz/papermodel/mod ... wnload.htm je několik moc pěkných modelů od Petra Špinlera, doporučuji, protože jsou dle mého mínění maximálně "user friendly" (nenatáčivá přední náprava, přehledná návodovka i návod, a formule z devadesátých až nultých let jsou konstrukčně dost podobné). Doporučuji vytisknout na papír gramáže 120 g/m2 na kvalitní inkoustové tiskárně (na laser máš ještě čas), aby se ti to při retuší nerozpíjelo.
3) Zkus si zde přečíst recenze jak se co staví, debatuje se tam o postupech a posloupnostech stavby, protože každému vyhovuje něco jiného, já např. začínám kolečkama, ale většina lidí kolečkama končí atp. Nejlepší je zkoušet metodou pokus - omyl, ale v návodech jsou všeobecné instrukce co se týče rýhování a ohýbání dílů vždycky.

A navíc - pokud se pustíš do formule a nebudeš vědět kudy kam, neváhej se zeptat. Tady ti kluci a i já pokud bych věděla odpovíme.

Někteří lidé nosí pyžamo se Supermanem. Superman nosí pyžamo s Chuckem Norrisem.
Vtipy s Chuckem Norrisem nejsou vůbec vtipné, protože tam, kde je Chuck Norris, přestává veškerá legrace.