Model ešte nie je úplne dokončený, ale napriek tomu môžem napísať toto
zhrnutie:
Prvá veta by asi mala znieť: Model sa dá postaviť...
...ale potom nasledujú všetky "ale":
Najväčšie nedostatky tohto druhu modelov vidím v tomto:
- nie dokonalá tvarová vernosť so vzorom v celom rozsahu - najmä v oblasti bočníc, airboxu, okolia pilotného otvoru, zadného zavesenia. Difúzor a odskočený spodok je vynechaný.
- chyby v grafike, až zásadné (elipsy namiesto kruhov, iný font štartových čísiel, nažltlá farba bielych reklám)
- chýbajúce chlopne temer na všetkých dielcoch
- chýbajúce číslovanie, chýbajúci návod
- chýbajúce označenia, na ktoré miesto príde nalepiť nejaký diel
Myslím, že finta spočíva v tom, postaviť nejaký taký model prvý krát. Následne - pri iných podobných modeloch - už človek bude vedieť predpokladať, čo kde a ako doplniť, kde chlopne treba, kde nie. Je to taký zvláštny druh výzvy - "nakoľko som schopný zvládnuť nástrahy takejto stavby?". Medzi plastikármi je celkom bežné, že niekto, kto chce mať model stroja, ktorý nie je vyrábaný v kvalite, zodpovedajúcej dnešnej dobe, siahne po modeli, ktorý sa dá nazvať "polotovarom" a vypiple ho na level, ktorý chce. Pri papierových modeloch je azda isté obmedzenie, kam sa model dá pozdvihnúť, ale táto stavba azda ukazuje, že i tu je to istou mierou možné. Len si treba zaobstarať fotografické podklady.
Nie som si istý, či sa naozaj dá tento druh modelov nazvať "jednoduchý". Z vyššie spomenutého mi vyplýva skôr, že nie.
Na záver som zmeral niektoré rozmery, ktoré sú nejakým spôsobom vymedzené v predpisoch F1 a vypočítal som mierku. Výsledok je tento:
šírka podlahy - 1/26,4
Šírka celková s kolesami - 1/25,7
Priemer kolies - 1/30
Šírka predného krídla - 1/26,3
Výška od ref.plochy - 1/28,1
Šírka zadného krídla - 1/26,3
Takže jedine vonkajší priemer kolies je mierne v inej mierke - je menší. Ostatné vyzerá byť až pozoruhodne v merítku. (Trochu menšia vyzerá byť výška.)
Teda celkovo mi model, vytlačený na A4 vyšiel v merítku 1/26.3. Ak by som chcel dostať 1/24, musel by byť ešte vynásobený 1,096, teda cca 1,1. Kolesá by som zrejme zobral z niektorého iného modelu (MGP02?
)
To čo je napriek všetkému pozoruhodné - že napriek všetkým nedostatkom je postavený model celkom sympatický a je jasné na prvý pohľad, že to je FW34.