Ferrari F2008 / F. Massa / GP Itálie 2008 / 1:24 / FT

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
Aleš

Re: Ferrari F2008 / F. Massa / 1:24 / FT

Příspěvekod Aleš » 16 prosinec 2012 13:38

pro moderní mašiny mám slabost a tohle vypadá opravdu hodně dobře 8) vždy mám chuť střihnout do něřeho takového, ale ta náročnost a maličké dílky mě vždy odradí :lol: tak se chodím aspoň namlsat a většinou do tvého vlákna :P

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 25 prosinec 2012 11:33

Díky, Aleši. Já si to ale tady komplikuji sám tím, že to stavím do detailů a s tuningem. Vypadá to složitěji, ale zase tak složité to není pokud budeš stavět jen podle návodu. S chutí do toho...

Už před časem jsem si připravil airbox, který tam budu osazovat až před koncem stavby kvůli rovnému osazení (až bude stát na kolech a bude vidět přesná rovina). V dolní části jsem airbox zaoblil podle reálné fotky (vlevo žlutě vyznačeno), šmikajda naznačuje rýhování. Navíc by bylo dobré tento díl (č. 55) upravit, aby se spojoval ve spodní části uprostřed jako to mají všechny ostatní modely. Spoj by tak nenarušoval zaoblení.

Obrázek Obrázek

Žebro R10 jsem nastříbřil namísto načernil, přes vyřezané žebra je v tomto odstínu tak imitován chladící systém. Výfuky budou z dutinek o stejném průměru namísto dílů 186, 189.

Obrázek Obrázek

Trochu jsem pokročil a osadil jsem deflektory vpředu:

Obrázek Obrázek

Moc času jsem před Vánoci neměl, snad to doženu a dokončím teď před koncem roku.
Krásné Vánoce všem...

Obrázek Obrázek

Milan2

Příspěvekod Milan2 » 25 prosinec 2012 12:17

Máš neskutečný cit pro detail, moc pěkně se na tvoji práci dívá

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 27 prosinec 2012 16:12

Díky, Milane...v modelařině to má dobré uplatnění, ale v životě mi to puntičkářství moc nepomáhá 8)

K modelu jsem přilepil přední i zadní zavěšení kol; zadní osu jsem udělal jako poloosy (délka 52 mm), náboje budu dělat zvlášť (asi 4 mm délka se zakulacením) a vsadím je do zadních kol ještě před jejich přilepením k poloosám a zavěšení.

Obrázek Obrázek

Jen se mi nezdá díl 176, který znázorňuje ochranný výčnělek. Tvar by měl být podle fotky vlevo (černá šipka na něj ukazuje), ve šmikajdě by potřeboval proto upravit. Já to vyřešil vyřezáním si svého výčnělku podle fotky, hodila se mi tak proto červená plocha s náhradními reklamami ve šmikajdě.

Obrázek Obrázek
Obrázek

Dan

Příspěvekod Dan » 27 prosinec 2012 16:20

Opravdu detailista :D, ale vypadá to suprově ten tvůj model.

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 29 prosinec 2012 21:19

No, zase tak suprové to není - chyba sem, chyba tam... ;)

Ještě zde upozorním na pilíře zadního křídla 86 a 87. Podle fotky z reálu vlevo mi připadá, že pilíře jsou rovnoběžné. Prořezávací díry na převodovce 15 (fotka pravo) pro pilíře jsou od sebe 3,5 mm, což mi připadá málo vzhledem k větší mezeře mezi pilíři na fotce v reálu.. A na spodním plátě zadního křídla 89 mi vychází mezera 5 mm, což je ideální. Tudíž i na převodovce by měly být 5 mm od sebe, aby pilíře byly rovnoběžné a s ideální mezerou.

Obrázek Obrázek

Myslím, že je to vidět i na Reného fotkách z betastavby viewtopic.php?f=11&t=1924&start=60 , jak jsou tyto dva pilíře různoběžné. Je to asi chybka v konstrukci, stačí tedy vyřezat díry na převodovce 15 dál od sebe a původní červené prořezy zaretušujte.

Pomalu finišuji a zítra při prvním závodě turné čtyř můstků to snad zakončím...už se moc těším na obojí :P

René

Příspěvekod René » 29 prosinec 2012 23:55

Pozerám na svoj zlepený model a je to tak ako píšeš, zvislé držiaky zadného krídla sa mierne rozchádzajú smerom nahor...tak s tou 5 mm medzerou na prevodovke to bude dobre.
Inak vedieš si znamenite aj s tými úpravami je to výborné - teším sa na výsledok.

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 31 prosinec 2012 16:04

Monopost Ferrari F2008 z Italské GP 2008 je hotov:

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek

Ještě náhledy na různé detaily; Model jsem doplnil o pojistku vypínání elektroniky, dále pak kameru na levém zrcátku, větrný štítek před kokpitem nebo hák na zvedání monopostu vzadu pod převodovkou.

Obrázek Obrázek

Děkuji všem za přízeň, užitečné rady i povzbuzování při stavbě, která trvala celkem 4 měsíce (mojí vinou, pokud bych stavěl pravidelně, bylo by potřeba asi o polovinu méně času). Ještě musím upozornit na kola, která jsem záměrně udělal v mokrém dezénu, avšak nesouhlasí tak jejich značení na bočnicích. Mě se tento dezén více líbí.
Dávám zde i pár odkazů na fotky reálného vozu, ze kterých jsem studoval detaily a které jsem se snažil přenést na model:
http://www.f1technical.net/forum/viewto ... 968d3fd19a
http://finemodelcars.com/hi-res/gallery ... brazil.php
http://www.motorsport.com/#!/f1/photo/m ... 8&sz=1&s=2
http://www.motorsport.com/#!/f1/photo/m ... 6&sz=1&s=2

Hodně nápomocná mi byla i Reného betastavba zde: viewtopic.php?f=11&t=1924

Lukáš

Obrázek

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 31 prosinec 2012 16:17

Mám jednu technickou. Vím, že se při stavbě dost opíráš o reálnou předlohu a podle toho pak upravuješ i model. Nemám ponětí jestli máš i okoukaný vzhled pneumatik a sám ani nevím jak vlastně vypadají v reálu. A teď ta technická: u zadních pneumatik na modelu máš bílý proužek umístěný v jiné drážce, než jak jsou laserové dezénky navrženy. Otázkou je tedy zda jsi se netrefil, nebo zda jsi to udělal podle reálu a tím pádem je malinko špatně navržený laserový dezének?
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Lucas80

Příspěvekod Lucas80 » 31 prosinec 2012 19:12

V roce 2008 byly označeny mokré dezény bílou drážkou a byla to vždy tato třetí drážka z pohledu od vnějšku (viz. dole foto). Také mě trochu překvapilo, že je hlubší ta první. Připomínám však, že tento dezén není součástí vystřihovánky, je použit z jiného modelu od FT, kde ho však nevyužiju. A mě se náramně hodil k tomuto modelu. Ale netroufnul jsem si je zaoblit v místě přechodu k bočnicím, aby se dezén na krajích nepoškodil.

Obrázek

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 31 prosinec 2012 19:19

Tak já jsem tento dezén nenavrhoval. Ale mě zase zaujalo, že nemáš bílou linku osazenou v té prohloubené drážce, která je k tomu předurčena. Možná kdyby se zadní dezény prohodily mezi sebou z levé strany na pravou a opačně, tak by ta drážka zhruba pasovala na to místo, kde je na reálném voze....to je ale už otázkou spíše pro autory.

Nová Galerie

Umberto

Příspěvekod Umberto » 31 prosinec 2012 19:49

Já si ještě rýpnu k odpojení elektroniky...to očko by mohlo být kulatější a pravidelnější...mrkni třeba na R31 od Aliho...u tokovejch detailů jako mášty by to mělo...:-)

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 31 prosinec 2012 20:03

Roberte.....myslíš, že když bude model na výstavním stole, že si kulatosti očka vypínání elektriky všimneš, tak jako, když je vyfocené na makro? Je to detail, který v reálu a tomto měřítku velice lehce přehlídneš. Řekl bych, že jsi tímto rýpnutím malinko přestřelil. Vždyť Ty nám své modelářské schopnosti při tvorbě těchto titěrných detailů, taky v budoucnu předvedeš - jak jsi zdatný.

Nová Galerie

Umberto

Příspěvekod Umberto » 31 prosinec 2012 20:20

Zdendo je silvestr a podle toho to taky beru,každopádně to předvedu dřív něž jsem si myslel a to u R31 z ČR.

P.S. Lužánky budou mou první výstavou takže nedokážu posoudit jak moc model budu prohlížet, každopádně Brabhama BT44 jsem si v Brně ve Vágneru od Novaka prohlížel víc jak detailně.

P.S. A jestli jsi nezapomněl tak pro tebe mám do Lužánek dárek :lol:

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 31 prosinec 2012 21:50

A to asi zapomněl. Ale nechám se překvapit, co to vlastně bylo....V Lužo budeš asi prohlížet hodně a s otevřenou pusou hltat vše, co jen na modelech bude ke koukání. Taky jsem hltal, ale rok od roku nemám pomalu ani čas projít mezi stoly a pokoukat co vše je vystaveno.

Ale to už se vzdalujeme od podstaty tohoto vlákna, které je určeno stavbě Ferrarka od Lucas80.

Nová Galerie

Zpět na