Lotus 49 verze Clark GP Italy 1967

Jak se to staví ...
(hotové modely bez komentáře ke stavbě dávejte, prosím, do Galerie)
bernie

Lotus 49 verze Clark GP Italy 1967

Příspěvekod bernie » 26 leden 2013 20:02

Ahoj kamarádi,
dalším modelem z "devítiverze" bude doutník, který tu ještě nemáme zpracovaný. Jim Clark dokončil závod na třetí pozici, ale jeho jméno je zapsáno ve statistikách u nejrychlejšího kola.

Nejprve oddělím zrno od plev, tedy díly stavěného modelu a alternativní trupy, které nebudu používat a zbytečně bych se hrabal ve čtyřech A4 stranách
Obrázek

Stavbu zahajuji tradičně sestavením kol. Bočnice na vnější kružnici vyřezávám kružítkem, na vnitřku je to stará dobrá ruční práce.
Obrázek

Po retuši a tvarování mám pod zátěží odpočaté bočnice připravené na další kroky stavby.
Obrázek

Protože kola stavím podobně jako u F15* /ubráním na obvodu, aby konus vnitřní stany disku byl komfortně vlepen natupo dovnitř bočnice, musím si přeměřit průměr kola a přizpůsobit mu i délku dezénku.
Obrázek Obrázek

Kola sestavuji pomocí pásků, lepenková žebra neumím :cry: a ani bych je nepřipravil tak rychle jako pásky papíru 200g /2ks do jednoho běhounu. Dezének je nasliněný z rubu a uválený na dlani násadkou od skalpelu.
Obrázek

Dan

Re: Lotus 49 verze Clark GP Italy 1967

Příspěvekod Dan » 27 leden 2013 09:19

Pěkná digitální "šuplera". Jsem zvědav jak bude kolečko vypadat, ale určitě dobře.

bernie

Příspěvekod bernie » 27 leden 2013 19:42

Ano Dane, ta digitální šuplera je fantastická a hlavně její funkce převodu z průměru na posuvce do obvodu na displej :D

Vnější strana disku je opět upravena pro lepení natupo za pomoci širšího pásku, do kterého se vsunu konus. Pásky dělám z papíru 80g.
Obrázek

Takto vypadají jednotlivé podsestavy těsně před jejich složením do finálního tvaru zadního kola.
Obrázek

A hotová kola, na kterých jsou pilníkem sražené přechody běhoun - bočnice a následně zaválené kovovou kulatinou.
Obrázek Obrázek

U levého kola si můžete všimnout, že na první dobrou nedosedl vnitřní konus disku k sestavě paprsků. Náprava bude jednoduchá ;)

bernie

Příspěvekod bernie » 31 leden 2013 18:01

Clarkova italská verze obsahuje grafickou chybu na jednom segmentu "kajaku", ale je toho tak malý kousek, že jsem to nakonec neopravoval, i když vím jak na to 8)
Obrázek

Sestavený "kajak"
Obrázek Obrázek

René

Příspěvekod René » 31 leden 2013 20:14

Hľadám chybu...asi nedotiahnutý žltý pruh ku štartovnému číslu. Stále obdivujem tvoju kvalitu zlepenia, radosť pozerať.

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 31 leden 2013 20:44

Na čumákovém díle je bílé pole startovního čísla posunuté mimo osu dílu. Takže na sebe nebude dobře pasovat spoj na břichu karoserie s ostatními jeho díly.
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Dan

Příspěvekod Dan » 31 leden 2013 20:50

:D :D těmto detailům se mohu pouze smát ja bych to slepil tak, že by to sedlo, protože by mi to někde jinde ujelo. Lepíš moc přesně pak ti to nesedí s tím vystřihovánka nepočítá.

bernie

Příspěvekod bernie » 03 únor 2013 20:40

Pro Zdendu tu mám spodní pohled pro vyčíslení té nepřesnosti, kterou popisuje
Obrázek

Ale to by nebylo zdaleka to nejhorší. V pátek ráno jsem měl solidní návaly /přiznávám, že se na tom podepsala předešlá noc v hospodě s následnou afterparty nad domácí slivovicí/

Jakoby nebylo málo chyby v grafice, tak tato verze i Baghettiho druhý italský vůz má naznačené prořezy pro větrný štít z holandské verze - tedy naprosto špatně. Na to jsem samozřejmě přišel až při osazování štítu :twisted: Takže u složeného trupu od oka střelené nové prořezy umožnily vpředu jakš-takš korektní pozici, ale nasolil jsem to moc dopředu, takže v zadu díra :twisted: vyplněno Herkulesem a napuštěno žlutou retušovací barvou - bohužel.

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek

Na spravení chuti upozorním na hlavici řadící páky, kterou jsem doplnil o logo Lotus podle videí z youtube při vypuštění na holandskou dráhu 1967 /ověření, že tam znak byl. Všiml jsem si tohoto detailu, když Martin Brundle proháněl dochovaný kus po Silverstonu.

Ali

Příspěvekod Ali » 03 únor 2013 21:14

Logo na hlavici řadící páky :shock: ty jsi dobrej blázen.
Ten větrný štítek zamrzí, ale jinak je to paráda.
Při lepení štítků na tupo vždy laboruju nad použitím správného lepidla (zatím jsem vždy použil gel. vteřiňák). Mohu se zeptat co k tomu používáš ty?

bernie

Příspěvekod bernie » 03 únor 2013 21:27

Pokud se Ali budeme bavit o větrných štítech všech variant Loturů 49, tak tam používám NIC :shock:

Větrný štít si natvaruju a v zadní partii ho pouze spojím kouskem oboustranné lepící pásky s malým přesahem, který vsunu za sedadlo na rubovou stranu trupu. Vpředu si štít sedne díky zoubkům. Když je to dobře vypnuté a natvarovné, tak to pěkně zapadne do vany trupu a stačí zalitý LIDL lak, který zateče ze štítu na hranu trupu.

Kratší vnitřní díl větrného štítu lepím stejně tak oboustrankou a tentokrát jsem i zde dal menší přesah, aby ukotvila pozici v interiéru.

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 03 únor 2013 22:19

Tak v čem byla ta grafická chyba? Nějak jsem to tedy nepochytil.

Nová Galerie

bernie

Příspěvekod bernie » 04 únor 2013 09:10

Zdendo, René to trefil na "první dobrou".

Díl 23 postrádá kousek žlutého pruhu za terčem pro startovní číslo.
Obrázek

Souosost terče jsem nepřeměřoval.

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 04 únor 2013 11:01

Jůůů tak to mě do očí ale vůbec netrklo. Děkuji.

Nová Galerie

René

Příspěvekod René » 04 únor 2013 11:33

Keby si na to neupozornil tak by si to asi málokto všimol, celkom to zaniká.

bernie

Příspěvekod bernie » 13 únor 2013 22:18

I přes drobné chybénky na obou stranách barikády se z toho dá vymačkat moc pěkný doutníček.
Obligátní snímky prvotní radosti:

Obrázek Obrázek Obrázek

A společní snímek obou vozů Jima Clarka z roku 1967, které máme díky FT k dispozici
Obrázek

Zpět na