Distribuce modelů elektronicky

Pokecejme o modelech
makr
Kontaktovat uživatele:

Re: Distribuce modelů elektronicky

Příspěvekod makr » 25 březen 2012 08:20

Pro mě by to sice výhoda byla, že bych přišel do tiskárny s vektorem a nechal si vytisknout třeba všechny Heskethy na A2, ale to můžu i teď, kdy si vezmu z "archivu" svý originály a necham si je tam prostě zvětšit. Z originálu to tak hrozný neni, zvlášť, když je to v lejzru. Pro mě je důležitý, že autor z toho prodeje originálu dostal svou "odměnu", tudíž na mě nemůže být nasraštvanej a já si budu moct lepit zvětšeninu, která mi vyhovuje.
Možná by taky bylo dobrý se na to podívat ze strany autora. Já bejt autor, tak bych vektory nedal, ani kdyby mi za to slibovali dvě prsatý "baby". :-)
Myslim si, že Mirek to napsal za všechny autory naprosto přesně a nemá tedy smysl tímto se dále zabývat. Takže, co třeba, kdybycom šli něco slepit? :-))

hepyno

Příspěvekod hepyno » 25 březen 2012 11:15

Nakoniec, jeden z autorov s tým problém nemá, je to len na vydavateľovi (inak Míra, ja som o tom free Jordane ani nevedel, a to som v tom čase toto fórum sledoval denne). K druhému sa nevyjadrím, pretože by to bol zbytočný flame.

Ak by sa vyriešilo heslovanie (každý si dobre rozmyslí, či bude ďalej šíriť model kde ako heslo na otvorenie bude napr. jeho meno a adresa, heslo sa by sa však nemalo dať obísť) a pdf by bolo rastrové a nie vektorové, ja v tom nevidím problém. Laserové modely F1 sa u nás predávajú už 10 rokov, ale predajný mechanizmus sa nezmenil, a to aj napriek tomu, že pokročila ako doba, tak i technológie.

Prečo si autori myslia, že by na tom prerobili? Kým pri tlačenej verzii by za jeden kus dostali napr. 1€, pri elektronickej by mohol aj 2-3€ a stále by to kupujúceho mohlo vyjsť lacnejšie.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

hopi

Příspěvekod hopi » 25 březen 2012 11:31

Velcí vydavatelé jako GPM, Answer neprodávají pdf, protože ofsetový tisk je kvalitnější, při velkém objemu levný, mají zajištěnou distribuční síť, vydělává jim to dostatek peněz.

Prodej pdf je v současné době nejvýhodnější pro modely malého rozsahu, 1-3 stran A4. Spida by byl blázen, pokud by nechal natisknout všechny jeho 1:53 modely a prodával je za 50 Kč + 60-100 Kč poštovné.

mfabi

Příspěvekod mfabi » 25 březen 2012 13:13

Já si hlavně myslím, že by jste tu diskuzi měli ukončit, protože už jste dle mě trapní. Je jasné že většina autorů nedělá jejich distribucí, a pro ně je to jen otázka nabídky a poptávky. Jestli jste tak moudří, tak už jsem to tady psal - udělejte nabídku a prodávejte. Tištěná forma určitě není dogma. Nemyslím si že bych bál, že prodělám, protože v případě tisku se cena většinou odvíjí od počtu výtisků, ale v případě elektronické distribuce bych požadoval částku za model jako takový i s právy k jeho distribuci. To je celé, ale hlavně přestaňte radit, začněte to dělat. Vyřiďte si živnostenský list, zaplaťte autorům modely, prodávejte a budete v balíku. Já osobně raději budu chodit do zaměstnání a živit rodinu.

frydek665

Příspěvekod frydek665 » 25 březen 2012 13:39

Bezva řečeno! Snad už kluci od "h" pochopí, že autoři nejsou idioti, kterým je třeba radit, jak co dělat :!:

Henrich Sobotka
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Henrich Sobotka » 25 březen 2012 16:53

Všetci zástancovia tlače sa tu tvárite, že predávané modely v tlačenej forme sú bezpečnejšie ako v elektronickej, čo ako vieme nie je pravda! Vieme dobre, že po internete sa váľajú stovky scanov a ukradnutých modelov od rôznych ľudí. Pripadá mi to akoby sme si navzájom nerozumeli. Myslím si že my kluci od "H", nechceme nikomu radiť ako to má robiť, len sme sa chceli na túto tému porozprávať a hľadať riešenie. Moje presvedčenie je: 1. chcem aby autori zarábali viac, 2. aby sa modely nedali kradnúť, 3. aby boli modely kedykoľvek dostupné, 4. aby sa dali zohnať aj staršie modely pre nových alebo resuscitovaných modelárov ako som napr Ja. Pán Fabián ďakujem Vám za reakciu na túto tému hoci sa naše názory nestretli. Ten nápad čo ste povedali v poslednom príspevku nie je nezaujímavý. Škoda, že ostatní autori túto tému od ignorovali, chcel by som si prečítať názory aj iných autorov, ale asi je ich názor rovnaký.
henkie
Fittipaldi F6A, Surtees TS14, Ensign N175, Prost AP03, Ferrari 156/85

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 25 březen 2012 17:39

Henrich Sobotka píše: Škoda, že ostatní autori túto tému od ignorovali, chcel by som si prečítať názory aj iných autorov, ale asi je ich názor rovnaký.

Za mňa: Je mi to totálne jedno. Úprimne.

ad 1. chcem aby autori zarábali viac - Prečo?

ad 2. aby sa modely nedali kradnúť - Budú sa kradnúť tak či tak. Všetko na svete sa kradne, tak prečo nie modely?

ad 3. aby boli modely kedykoľvek dostupné - Kto naozaj chce, zoženie si model, ktorý potrebuje. Tomu naozaj verím. Tak, ako som zohnal Shorta z ABC 1972. Chvíľu to trvalo, ale podarilo sa. Aspoň sa ukáže, ako NAOZAJ človek niečo chce a čo je ochotný za to obetovať.

ad 4. aby sa dali zohnať aj staršie modely pre nových alebo resuscitovaných modelárov ako som napr Ja. - detto bod 3.

Ale celkovo ma vždy pobaví veľmi rozšírená skutočnosť, že tí, ktorí vec priamo nerobia, radi rozdávajú rady tým, ktorí vec robia. Samozrejme s presvedčením, že pomáhajú, ale súčasne aj úplne bez akejkoľvek zodpovednosti za konečný výsledok.
Ak sa vec podarí, potom hovoria: Vidíte, mali sme pravdu.
Ak sa vec nepodarí, potom povedia: Urobili ste to zle, my sme to mysleli inak.
.
2008: FW30 -2009: F60, MS80 -2010: 312B, T127, RB6 -2011: 500,W02 -2012: FW18, R26 -2013: MP4/23, F2004 -2014: FW15C, MP4/19, 312-67 -2015: P57 -2017: 158, FW32, MP4/5B -2018: VJM10 -2019: FD04, RB9, FW42, 126C3 -2020: 017, W196, 701 -2021: C29, SF16-H -2022: T51, BAR6 -2023:25 T53,-2024:B197
http://www.formule1.org/forumteam/

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 25 březen 2012 19:16

Vyjádření dalšího autora? Může být:

ad 1. chcem aby autori zarábali viac - To my také, ale jestli je zrovna elektronická distribuce ta správná cesta ...

ad 2. aby sa modely nedali kradnúť - Souhlas s Robertem, kradou se modely nyní, budou se krást i dále

ad 3. aby boli modely kedykoľvek dostupné - Tak tady se prosím vás všichni vzpamatujte, nikdy nebudou všechny modely kdykoliv u vydavetele k dostání. Už jste viděli, že by třeba vydavatelství Modelik nebo GPM měla v nabídce všechny modely, které kdy vydala? Modelů je mezi modeláři dost, slepených jich je možná tak max. desetina vydaných. Vše je možné sehnat - jde jen o rovnováhu mezi nabídkou a poptávkou. O reedicích se občas uvažuje, ale jen kvůli pár výtiskům se dělat nebudou.

ad 4. aby sa dali zohnať aj staršie modely pre nových alebo resuscitovaných modelárov ako som napr Ja - viz bod 3)

Pokud opravdu chcete, aby autoři dostávali víc zaplaceno a zároveň byli modely v elektronické podobě, tak není nic jednoduššího, než si založit vlastní vydavatelství, dát autorovi za model cca 30 - 40.000,-Kč aby se mu zaplatil opravdu všechen čas, co do modelu vložil a pak si klidně model vydejte v elektronické podobě. Jsem zvědavý, kdy se vám investice do modelu vrátí ...

P.S.: Roberte, kdybys něco řekl, tak jsi mohl mít Shorta ode mne, mám doma pár výtisků :lol:

makr
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod makr » 25 březen 2012 19:32

Když už je o tom tady řeč, tak já sháním Petřínskou rozhlednu od Praguemodels, Šívu od Honzy Rükra a Transportu P32 od Ripper Works. Případné nabídce velice děkuji :P :P

Jirka
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Jirka » 25 březen 2012 19:57

To se musíš obrátit sem: http://www.papirovemodelarstvi.cz/phpBB ... m.php?f=36.

Ale zrovna třeba Petřínská rozhledna od Pavla Havránka byla vydána v limitovaném nákladu pro předem známé modeláře (kdo dřív přišel, ten bral) a každý výtisk byl označen (jen to autor nikomu neřekl :P) Stejně se, pokud vím, našel člověk, který se nestyděl z ní udělat kopii a prodávat ... Tak jak by asi dopadla elektronická verze?

Cashpick
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Cashpick » 25 březen 2012 19:59

Asi jsem úplně nepobral k čemu vyjádření autorů, když jediný autor, který dělá zároveň distribuci svých modelů je Rado (myslím, že ten svůj názor tu už kdysi prezentoval, protože téma sleduje). Já si fakt přeju, aby autoři kreslili a distribucí se zabývali jejich vydavatelé!
Vydavatelé, kteří to nyní dělají, to dělají způsobem, který jim vyhovuje, a nevím proč je přemlouváte o opaku. Podle mě forma veřejné diskuze, jak jí tu vidíme, působí jen utvrzení každého ve svém názoru. Pokud existuje někdo, kdo je ochotný vydat model elektronicky, věřím, že najde autora který to s ním zkusí. A kdyby to zpočátku nevypadalo tak se jistě najde některý, který neodolá neskutečné finanční nabídce bez vlivu toho kolik modelů se prodá :-).

borog34

Příspěvekod borog34 » 25 březen 2012 20:15

Keď to tu tak čítam tak neviem či sa mám smiať alebo plakať :roll: To ako kto vydáva modely či v papierovej forme alebo elektronicky je vec autorov a vydavateľstva takže neviem načo sa to rieši furt dookola, v tomto plne súhlasím s Robertom, Jirkom a ďalšími autormi. Pokiaľ ide o formu dostupnosti tak to vôbec neriešim a argument o nedostatkových modeloch je tak trochu od veci, pretože ak niečo naozaj chcem tak sa to dá zohnať takmer vždy (chce to niekedy dosť trpezlivosti ale ide to, či už zadaním inzerátu do burzy alebo na papieráckych výstavách), zohnal som si takýmto spôsobom pár už dlhšiu dobu vypredaných modelov a nejak necítim potrebu riešiť to inou cestou. Na rozdiel od niektorých pochybných jednotlivcov ktorým zjavne autorské práva nič nehovoria si prácu autorov vážim a je jedno či sú to dakarky, kamióny alebo formulky a ako autora by ma takisto naštvalo to keby sa novo vydaný model objavil prekreslený na rôznych pochybných fórach s nálepkou nejakého hajzlíka a dosť by som rozmýšľal či by som vydal ďalší model alebo nie, potom sa čudujme že sú niektoré reakcie také aké sú 8) Takže by som bol povďačný keby to niektorí jednotlivci konečne pochopili a neriešilo sa to čo je snáď nad slnko jasnejšie alebo fakt niekto chce aby sa prestali vydávať nové modely?
Hotovo: Lotus 81, Toleman TG181
Na stole: Ferrari 126 CK Turbo
V príprave: Toleman TG183, Ferrari 312 T4, Williams FW07C
Pozastavené: Renault RE20

hepyno

Příspěvekod hepyno » 26 březen 2012 11:08

mfabi píše:Já si hlavně myslím, že by jste tu diskuzi měli ukončit, protože už jste dle mě trapní. Je jasné že většina autorů nedělá jejich distribucí, a pro ně je to jen otázka nabídky a poptávky. Jestli jste tak moudří, tak už jsem to tady psal - udělejte nabídku a prodávejte. Tištěná forma určitě není dogma. Nemyslím si že bych bál, že prodělám, protože v případě tisku se cena většinou odvíjí od počtu výtisků, ale v případě elektronické distribuce bych požadoval částku za model jako takový i s právy k jeho distribuci. To je celé, ale hlavně přestaňte radit, začněte to dělat. Vyřiďte si živnostenský list, zaplaťte autorům modely, prodávejte a budete v balíku. Já osobně raději budu chodit do zaměstnání a živit rodinu.

Míra, a to aj Tvoje modely predávam na Slovensku od začiatku, Lotusom počnúc a Williamsom a Jordanom končiac.... A aj vďaka tomu som si zriadil živnostenský list, aby som potom prišiel na to, že na odvodoch mesačne zaplatím viac, ako zarobím za celý rok, aj vďaka tomu tomu mám "na sklade" (aj Tvoje) modely za vyše 600 eur, čo je môj mesačný zárobok v čistom v mojej práci alebo jeden a pol splátky mojej hypotéky, platil tri roky doménu a hosting a hľadal niekoho kto by spravil pekný e-shop pre (aj pre Tvoje) modely, aj vďaka tomu si neviem vychutnať ďalší nový model, lebo potom ako všetko potriedim, pobalím, odnesiem na poštu už žiaden model F1 nechem ani vidieť. Nadôvažok pri takýchto reakciách a diskusiách sa však čoraz viac a viac utvrdzujem v tom, že mi to už za to nestojí, pretože z toho nemám už ani radosť.

Prečo ukončiť diskusiu, keď stále sa nik ani len nepokúsil odpovedať moje otázky? Dozviem sa na ne odpovede? Uvažovali ste nad nimi? Či máte klapky na očiach - predostrel som ich niekoľkýkrát a niekoľkýkrát ostali nepovšimnuté. A pritom je to zaujímavá cesta, ktorú iní vyskúšali a funguje. Čoho sa báť? Kto bude model ďalej šíriť, keď ho bude šíriť s vlasným menom a adresou? Nenútim nikoho aby sa naozaj modely predávali elektronicky, vadí mi to, že ste sa nad tým ani nezamysleli, lebo z pohodlnosti je jednoduchšie nájsť x-dôvodov prečo by to nemalo ísť, ale ani jeden čo by som preto urobil.

A hádzať ma do jedného vreca s warezákmi len preto, že som sa s nimi možno v jednej veci (ale z iných dôvodov) zhodol, je už na mňa silá káva.

Ak moje slovo už nemá žiadnu váhu a nemám mať právo sa vyjadriť ak som pre Vás nikto, len preto, že so mnou nesúhlasíte alebo preto že mám v jednej veci rovnaký názor (pritom väčšina z Vás má tiež maslo na hlave, alebo s nimi ticho súhlasia možno v niečom inom), hľadajte si pre Slovensko iného dodávateľa a betatestera, pretože pre mňa bude oveľa jednoduchšie keď si pár krát za rok objednám modely a mám pokoj a menšie výdavky.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

mfabi

Příspěvekod mfabi » 26 březen 2012 11:48

Já nevím, jestli se chápeme. Já celou dobu tvrdím že diskuze nemá význam z toho důvodu, že není po autorech od VYDAVATELU požadavek se na elektronickou distribuci zaměřit. Máme v podstatě dva vydavatele, kteří nedělají přímo vývoj modelů, a v podstatě je nakupují od autorů. Ja nebudu ani nechci jim do formy distribuce zasahovat, je to jejich záležitost. A já a myslím i většina autorů žádnou jinou konkrétní nabídku nedostala. Právě proto jsou tyto diskuze o ničem. Výjimka je pan Radevicz - ale to je na něm jak si uvedenou distribuci zajišťuje. Mám dojem kdyby taky dostal výhodnou nabídku k šíření modelů elektronicky, tak by s ní asi taky neměl problém. Já vás mezi piráty (warezáky) nepočítám. Proto si za sebe myslím, že na dané otázky jsou trochu nesmyslné, protože vůbec nejde o to kolik se vydělá, jestli jsou modely k mání, jestli se budou krást - ale není konkretní nabídka pro autory o tuto formu spolupráce. Určitý konkretní návrh padl o pár příspěvků výše od Jirku, dejte mu 30.000 - 40.000 Kč a asi s tím nemá problém. Je to jen otázka nabídky a poptávky, nehledejme v tom nic dalšího.

Robert Blaschke
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Robert Blaschke » 26 březen 2012 12:39

V podstate súhlasím s mfabi. Autorov sa forma distribúcie, okrem Rada, nijako zvlášť nedotýka.

Ale prihodím moju osobnú skúsenosť - v roku 2008 sme s Edom urobili prvú formulku a dali sme ju free. Potom sme urobili druhú fromulku a plánovali ju tiež nechať free. Ale súčasne s tým začali prvé ohlasy, že ľudia by to chceli KVALITNE VYTLAČENÉ. Tam niekde začalo to, že sme z free formy prešli k vydavateľovi a z elektronickej formy na tlačenú. Nevymysleli sme si to sami, chceli (a chcú) to ľudia.
Ale akonáhle sa to stalo vecou vydavateľa, tak už je pochopiteľné, že on určuje "ako".
2008: FW30 -2009: F60, MS80 -2010: 312B, T127, RB6 -2011: 500,W02 -2012: FW18, R26 -2013: MP4/23, F2004 -2014: FW15C, MP4/19, 312-67 -2015: P57 -2017: 158, FW32, MP4/5B -2018: VJM10 -2019: FD04, RB9, FW42, 126C3 -2020: 017, W196, 701 -2021: C29, SF16-H -2022: T51, BAR6 -2023:25 T53,-2024:B197
http://www.formule1.org/forumteam/

Zpět na