Rozměry lícových a rubových dílů

Pokecejme o modelech
Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 18 srpen 2011 21:32

Silku...to co chceš, nechám už na mladších, plných elánu, neopotřebovaných a neunavených beta testerech. Jsem stará škola i v modelaření, a takto až do detailu jsem nikdy při testovacím lepení nepřemýšlel, protože to nebylo potřeba. A mimo jiné....slova jednoho z autorů, kterého nebudu jmenovat, diskrétnost: "Vystřihovánka je takový polotovar, který si modelář dotvoří ke svému obrazu".
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

silk

Příspěvekod silk » 18 srpen 2011 21:46

Jirka píše:Pokud jsem pochopil, tak se jednalo o odstřihnutí pár desitin milimetru. Určitě mi dá většina modelářů za pravdu, že je jednodušší vnitřní díl zkrátit, než ho nastavovat. Jde přece o papír, který se nechá odstřihnout nůžkami nebo odříznout skalpelem, nejde o železo, které by bylo nutné pracně opracovat.

Ano, jde o to. Ale jak píši výše, proč to nezkusit o kolik se má daný díl prodloužit či zkrátit? Vždyť výtisk a papír budou mít nakonec všichni stejný, pokud si ho legálně zakoupí. Ty dva díly, pokud budou lícovat při betě, by pak měly lícovat všem, v tom podle mého problém není. Ale byl to ode mě jen pokus a asi neuspěji. Zkracování nebo nastavování mě samozřejmě nezabije, ale leckdy je to problém daleko větší, než jen "něco trochu zastřihnout", můžete tím potrhat díl nebo zničit tisk, opravdu. Taková úprava pak udělá víc škody než užitku a říkáte si, že já v.l jsem to nenechal...

Jj, TEO, je to polotovar... :wink:

silk

Příspěvekod silk » 18 srpen 2011 21:55

Možná je to tím, že jsem přesedlal z kvantity na kvalitu...po dosažení stovky (myšleno modelů, tolik roků mi zase není) jsem nějak zpomalil a více vyšperkovávám...a to samé teď vyžaduji po autorech. Nevím, asi mi z té dokonalosti hrabe... :lol:

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 18 srpen 2011 22:07

Jo...hrabe.... ale co už? :lol: :lol: :wink: :wink:

Dokonalé to nebude nikdy, už jen proto, že musíš k modelům dodělávat trubky z drátků a podobné detaily. A opět zde narazím na tu českou zručnost a kreativitu....
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!

Nová Galerie

Marek

Příspěvekod Marek » 18 srpen 2011 22:12

Dokonalost, často zde zmiňované slovo.
Dokonalost ať už lidská nebo třeba v modelářství pravděpodobně neexistuje. A kdyby v modelářství jednou nastala, ztratil bych o něj zájem. Nedokonalost je to co dělá modelářství krásným, zajímavým, i to proč zde diskutujeme. Dokážete si představit, že dostanete do ruky model, který slepíte jako robot k naprosté dokonalosti? a další za Vámi také a další také,.....a další také. Poté se vytratí ono kouzlo originality, jedinečnosti, vlastní kreativity. Každý z nás dá modelu kousek sebe a udělá ho tak vzácnější. Podívejte se do recenze na dva stejné modely, ale od jiných modelářů. Uvidíte dva odlišné modely, tedy jedinečné, krásné originály. A že občas něco nepadne jak má? To je jako v životě u spousty dalších a daleko důležitějších věcí. Tohle je přece jen pořád po většinu z nás zábava asvým způsobem adrenalin.
Galerie Marek (aktualizace k 5. 1. 2012)

Počet slepených modelů F1 ve sbírce - 38

Marlboro

Příspěvekod Marlboro » 18 srpen 2011 22:28

Nechci se do této debaty nějak moc angažovat, ale zdá se mi, že dokonalý model vytvořit nejde, protože bude X modelářu a Y jich bude postupovat jinak jako BETA tester nebo samotný AUTOR. Takže je jasné, že ne každý model bude vyhovovat uplně všem, protože každý si díly tvaruje sám. Není to plastový model. A pokud toto SILKU u papiru nepochopíš odeber se k modelům z plastu a nebo do předčasného modelářského důchodu.
kouříte? Klidně kuřte dál.

silk

Příspěvekod silk » 18 srpen 2011 22:57

Dokonalý a dokonalejší je rozdíl. Nechci modely dokonalé, ale dokonalejší než dosud jsou - přece mi nechcete tvrdit, že jsme už na konci a vyvíjet se už nikdo z autorů nehodlá. Že už od teď se budou muset snažit modeláři sami, autoři dosáhli vrcholu svého. Já myslím, že by neškodilo vyvíjet nové způsoby. Třeba takový TEO - ulehčil dezénama nebo pálenými doplňky a jak to dnes frčí. A nikdo ho nehaní, že to výrazně všem zjednodušil a už se nemusí tolik snažit stříhat zoubky nebo hlídat tvar. A já tu jen navrhnu toto a hned bych tím zjednodušil práci a nebylo by to pak to pravé modelaření. Proč to neulehčit dalšími věcmi, když máme zkušené tvůrce? Mě se hodně líbí přístup Rada Radevicze, jak se snaží zdokonalit i takové maličkosti, jako jsou ráfky kol. Tak jsem tu navrhnul další způsob, co by se mohlo zlepšit. Nic za tím Marlboro hledat jiného nemusíš, že se mi třeba papír nelíbí, nebo chci pohanit autory. Papír se mi líbí čím dál víc, to bys koukal :wink: ...a autorů si opravdu vážím.

A když byl výše odkaz na to, abych to zkusil já sám: zkuste někdo další přijít s nějakým rozumným návrhem, jak zlepšit úroveň modelů F1...přece mi neříkejte, že vám (ostatním modelářům) na modelech nic nevadí, že s některými částmi nemáte potíže. Nebo že jenom já bych byl tak nedokonalý? Já to vzdávám a rezignuji, chápu, že by to bylo asi pracný trefit správný rozměr.

Děkuji všem za názory, i za ty negativní.

Marek

Příspěvekod Marek » 19 srpen 2011 08:20

Ad silk: proč to vzdávát? Maslím, že máte v lecčems pravdu.
Na stranu druhou co více chtít po autorech? Vzpomeňte na časy kdy bylo pouze abc. Je to nesrovnatelné. Samozřejmě, že existují další možnosti vylepšení, ale dokážete je poté také autorům zaplatit (myšleno všeobecně)? Mockrát speciálně na tomto fóru se zde slibovalo a slibovalo a hle model vyšel...a zájem najednou nebyl, nedivím se autorům, že neinvestují svůj drahocenný čas do něčeho co se jim pravděpodobně nevrátí. Myslím, že krásným příkladem bude nově vznikající model od Roberta. Jsem zvědav kolik modelářů prahnoucích po zdokonalení si ho v "plné výbavě" objedná. Tipuju tak 5. :(

silk

Příspěvekod silk » 19 srpen 2011 09:37

Já to vzdávám, protože cítím nulovou podporu od ostatních, kterým to také vadí, ale bojí se ozvat (nevím proč, aby si zde možná neudělali špatnou pověst nebo zle s ostatními). A další jiní zase hledají výmluvy, proč to nejde (jak jinak to nazvat, když u modelů Roberta Blaschkeho vidím snahu s tím bojovat). A další se snaží jen zde rozdmýchávat oheň a stále nutit se k tomu vyjadřovat, aby to tu kontroverzně žilo - viz. Marek nebo Marlboro. Na to já kašlu...

11111
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod 11111 » 19 srpen 2011 09:45

Propadáš zbytečné skepsi. Spousty autorů si naopak tvé připomínky vzalo k "srdci", jen upozorňovali na možné odlišné přístupy a tím vznik dvojího až trojího řešení. Vím že kluci s jinou délkou rubových dílů počítají, ale nikdo není neomylný a může zapomenout. Jsou i jiné zákonitosti které jsi zde nezmínil.
Například klasická "krabička" s chlopněmí a strany s chlopněmi u mnohých autorů nejsou kratší o 0,3mm (na každou stranu 0,15mm) oprotí jediné straně na kterou navazují dvě strany kvádru. Kolmice tedy není možné dodržet. Nikdo si toho nevšímá a na druhou stranu neocení, že to jiní zohledňují.
Myslím že konstruktivní připomínky jsou zde vítány.
retuš a kompletace:
F158 1965, F1512 1964, L49 1967, L49 1969
tmelení-broušení:
L72E 1975, B190 1990, Lola T97/30 1997, BAR002 2000
hrubá stavba:
F60 2009, F312B 1970, FW30 2008, MS80 1969

silk

Příspěvekod silk » 19 srpen 2011 09:53

Ano, možná, ano. Právě o těchto věcech se tu málo hovoří, tyto pidivěci, které také rozhodují a mají vliv - ne velký, ale přeci. A pokud někdo staví modely a je mu jedno, že setina sem a setina tam, tak mě už bohužel ne. Zmiňuji už podruhé, že od jisté doby upřednostňuji kvalitu. Zatímco před nějakým časem jsem postavil 20 - 22 modelů za rok, nyní pouze 5 - 6. Stavím pomaleji a více přesněji. A proto každá setina je pro mě důležitější. A děkuji všem, kteří to chápou, vezmou si to k srdci a pokusí se s tím něco udělat.

Marek

Příspěvekod Marek » 19 srpen 2011 13:32

ad SILK: ...nemám zapotřebí nic rozdmýchávat. Založil jste vlákno a já se pouze zúčastnil, jako ostatní. Nehledejte za tím nic víc, pokud jste vlákno ukončil, dejte vědět a jdeme od toho. :twisted:

silk

Příspěvekod silk » 19 srpen 2011 14:08

Marek píše:Dokonalost, často zde zmiňované slovo.
Dokonalost ať už lidská nebo třeba v modelářství pravděpodobně neexistuje. A kdyby v modelářství jednou nastala, ztratil bych o něj zájem. Nedokonalost je to co dělá modelářství krásným, zajímavým, i to proč zde diskutujeme. Dokážete si představit, že dostanete do ruky model, který slepíte jako robot k naprosté dokonalosti? a další za Vámi také a další také,.....a další také. Poté se vytratí ono kouzlo originality, jedinečnosti, vlastní kreativity. Každý z nás dá modelu kousek sebe a udělá ho tak vzácnější. Podívejte se do recenze na dva stejné modely, ale od jiných modelářů. Uvidíte dva odlišné modely, tedy jedinečné, krásné originály. A že občas něco nepadne jak má? To je jako v životě u spousty dalších a daleko důležitějších věcí. Tohle je přece jen pořád po většinu z nás zábava asvým způsobem adrenalin.

Marku, týká se tento příspěvek tématu o dílech, které mám na mysli? Já myslím že ne. Je to zbytečná polemika, která by se hodila jinam, ale ne sem. To by stačilo na vysvětlení.

hepyno

Příspěvekod hepyno » 19 srpen 2011 16:27

Na celú diskusiu sa dá povedať staré príslovie - koľko ľudí, toľko chutí. Každý chce niečo iné a všetkým sa vyhovieť nedá.
Ak by autori robili čoraz dokonalejšie modely, tak 1) koľkí by tie zložitosti lepili? (ja si chcem pri lepení oddýchnuť a nie sa trápiť, preto si vyberiem ľahší model až dospejem k tomu, že modely od FT u mňa tvoria len 1% hotových modelov, kým Špinler 70%), 2) ak by boli na trhu len dokonalé a skvelé modely, na čom by sa učili začiatočníci? Ak by vzal začiatočník do ruky zložitý model a nepodarí sa mu, môže na celé F1 zanevrieť. Potom sa dostaneme do štádia, že postupne vyhynieme ako mamuty, lebo sme si nevychovali nasledovníkov.
Na druhej strane sám vidím, že čím viac modelov som zlepil, tým viac si pri stavbe začínam dovoľovať a skúšam rôzne úpravy (aj keď ide o zlepšenie jednoduchého modelu, viď. môj March ).
Treba myslieť aj na jedných, tak i na druhých, keď ujde pol mm násťročnému chalanovi, je mu to jedno, lebo to robí pre radosť, na druhej strane skúseného môže vystrieť (aj keď si to možno vie zaretušovať).
Preto si myslím, že každý by si mal z tejto diskusie odniesť čo potrebuje, a najmä autori budú vedieť, že je dôležité tvorbu prispôsobiť adresátovi.
Dopracovali k tomu, že ak niekto ukradne 1000 korún, je to vlastne v poriadku. Aj keď klamal (a klame ďalej), krádež nepriznal, neospravedlnil sa a peniaze nevrátil, pretože teraz už (možno) nekradne.

galéria cashpick

silk

Příspěvekod silk » 20 srpen 2011 06:46

To co já požaduji (nebo spíše požadoval a nepochodil), to by ulehčilo práci všem, jak zkušeným, tak začátečníkům. Nebo alespoň tak jsem si to myslel, dokud mě nevyvedli někteří z omylu. Řeknu to takhle:
Budu oceňovat snahu autorů, když budou snažit zkracovat takové díly sami, nebudou dělat jen zrcadlové kopie a nepřenechávat zodpovědnost za přesnost jen modelářům, kteří to zkrácení mohou buď trefit nebo netrefit.

To je můj závěr, ostatní se tu mohou dále vyjadřovat, souhlasit, nesouhlasit, ale já jdu od toho...jinak bych nic jiného nedělal a ani si pořádně nezalepil, víkend před náma... :wink:

Zpět na