Lotus Renault 97T, GP Portugalska 1985 / J.Priškin / 1:24

Modely, které se připravují k vydání...
Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Lotus Renault 97T, GP Portugalska 1985 / J.Priškin / 1:24

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 08 listopad 2012 20:43

Dovolím si založit vlákno se beta stavbou modelu od Janka Priškina. Byl jsem opět poctěn, vyzkoušet slepit model z jeho konstrukčního pera. Děkuji tímto Janovi za důvěru, snad se lepení zhostím na úrovni. V závěru konstrukce modelu a dolaďování určitých detailů, jsme se společně s Janem dohodli na vzhledu mokrých pneumatik, které se snad budou hodně blížit k reálné předloze.

Jedna dobová fotečka.

Obrázek

Vystřihovánka obsahuje 2 x A4 (1 list oboustraného tisku) návodných kreseb a 3 a půl A4 samotné šmikajdy, 2 aršíky laserových pomocných dílů (žebre) a předpokládám, že to budou i laserem gravírované dezénky mokrých pneumatik.

Obrázek Obrázek

A jak jinak jsem mohl začít lepit model...kolečka jsou mi asi souzena.

Obrázek
PATLU ZDAR a výměnným čepelkám do Olfy ZMAR!!!
Nová Galerie

Alda
Kontaktovat uživatele:

Re: Lotus Renault 97T, GP Postugalska 1985 / J.Priškin / 1:2

Příspěvekod Alda » 09 listopad 2012 00:03

Super !!! Jen bych se pak přimluvil za zrušení bílých linek na bočnicích pneumatik.

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 09 listopad 2012 08:45

Rád bych doplnil ještě informaci o vystřihovánce. Obsahuje alternativní díly, umožňující slepení vozu pilotovaného Elio De Angelisem.

Nová Galerie

papoušek

Příspěvekod papoušek » 09 listopad 2012 08:52

Tak na tento model se vážně těším Lotusu není nikdy dost.

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 09 listopad 2012 13:07

Zdendo,a jako hlavní díly,jsou díly na pilota Jana Priškyna? :lol:

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 09 listopad 2012 13:33

No a kdo asi v GP Portugalska v roce 1985 vyhrál? A kdo je na ilustrační fotce na začátku vlákna? Kdo v té době nosil žlutou helmu se zeleným a modrým pruhem? A kdo byl stájovým kolegou E.d.Angelise? Hádej hádej Haal-e (hadači)....třeba Tě to trkne....chybí mi mezi smajlíky vypláznutý jazyk.....

Nová Galerie

Novis

Příspěvekod Novis » 09 listopad 2012 20:29

TEO budu sledovat, určitě z toho vznikne krásnej model.
Souhlas:
- s papoušek: Lotusů není nikdy dost!
- s Alda: bílé linky na bočnicích pryč
Snad se dočkáme i vydání modelu, když má dvorní vydavatel Jarek pauzu :cry:
Galerie

Na stole:
F2003 GA, F2004, 98T, 95T
Lakovna / dodělávky:
Tyrr 006, 018, F2000, FW08C, MP4/8, FW09B
Pod stolem (u ledu):
FW07, FW11, Tyrr 023, MP4/7A, 312T2 (77)

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 09 listopad 2012 20:55

Zdendo,asi ňákej J.Priškyn. :twisted: .Nevím :lol: :lol: .

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 09 listopad 2012 22:13

Zdendo,už vím.Tendle kluk to šoféroval.

Obrázek

:lol: .

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 09 listopad 2012 22:36

Á Haal-ík dostává malý bezvýznamný bonusový bod. Jsi šikula Alešku.

Nová Galerie

HAAL.70

Příspěvekod HAAL.70 » 09 listopad 2012 22:39

:lol: :lol: :lol: :lol:

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 09 listopad 2012 23:22

Jelikož pár mých předešlých beta testů bylo spíše jen slepení a odpezentování fotek již hotového modelu, rozhodl jsem se tuto stavbu pojmout více návodově.

Jak jsem již předeslal, kolečka jsou hotová, disky jsou navrženy pro lepení natupo - což já nemám nějak moc v lásce. Při lepení postupuji podle očíslování dílů a pro každý následující krok zvažuji co bude kdy lepší slepit.

Podlaha na kterou je nalepena nádrž - zde nebvylo co k přemýšlení. Hodně se mi líbí fototextura opotřebení podlahy - škrábance. Na přední čelo nádrže je z rubu nalepeno laserem vyřezané žebro. Dosáhne se tím pevnější plochy.

Obrázek Obrázek Obrázek

S kokpitem to bylo už jiné a zvolit ideální postup, bylo otázkou. Sakra jak já jsem to vlastně lepil? Blbej němčour, zase došel na návštěvu. Na celkové fotce jsou vidět všechny použité díly, včetně i laserem vyřezaných pomocných žeber. Pomocná žebra jsou použita pro snadnější přilepení sedačky do vnitřku kokpitu, na špici podlahy a okolo kokpitu tvoří vrstvu pro přilepení bočnic monokoku. Takže vytvarovanou a sesatvenou sedačku jsem osadil zevnitř bočnic kokpitu, na přední chlopně nalepil přepážku s palubní deskou a na její rub pak prostor pro nohy s pedály. Kokpit jsem následně nalepil na podlahu a dokončil nalepním pomocných žeber na podlahu okolo kokpitu. Taktéž vytvořila vrstvu pro nalepní bočnic monokoku. Na řadu přišlo nalepní poutacích pásů a hasícího přístroje do prostoru pracoviště pilota.

Obrázek Obrázek Obrázek ObrázekObrázek Obrázek

Z důvodu, aby na pilota moc nefoukalo, je vytvořena jakásy kapotáž. Z rubového a lícové dílu jsem sestavil štít, ke kterému jsem přilepil bočnice monokoku. Na připravenou podlahu jem štít nalepil napřed na jednu stranu a po lehkém zaschnutí lepidla přilepil i tu druhou.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Aerodynamické kryty uchycení nápravy opět lepeny natupo. Na dílech jsou zelenou ryskou naznačeny místa pro následné přilepní horních ramen přední nápravy. Z důvodu nepřilnavosti lepidla herkules na vrstvu laserového tisku, jsem tyto rysky špičkou skalpelu vyškrabal až na somotný papír, snad bude spoj pevnější.

Nna řadu přišlo lepení zadního ukončení podlahy v podobě difusoru. Opět společná fotka použitých dílů. Hodně dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, kam mám vlastně přilepi 6 černých proužků. Pak mě to ale trklo a pásky tam fakt pasovaly. Na fotce difusoru při pohledu zespoda, je krásně vidět texturu opotřebení podlahy.

Obrázek Obrázek Obrázek

Boxy s chladiči byla brnkačka. Sestavení krabiček a přilepení na místo určení.

Obrázek Obrázek

Taktéž i maketa motoru s mezikusem k nádrži a na druhou stranu olejová nádrž, nebylo na lepení nic složitého. Olejová nádrž je zatím položena na své místo jen zkušebně, bez přilepení. |Hold jsem byl odvolán k vykonání sportovní aktivity na zdejším zimním stadioně.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Tak to by bylo pro dnešní a včerejší lepicí den asi vše. Zítra se lepit nebude, jdu za dětmi, vyžádali si mě na vymalování pokoje. Lotus bude u mě na stole do té doby, než mi dorazí další opravené díly k modelu WRC Fabie. No snad se mi lotus podaří do té doby dokončit, abych jej nemusel odkládat do jiného rohu pracovního stolu. Zatím děkuji za pozornost a přeji všem příjemné čtení a pokoukání...

Nová Galerie

Milan2

Příspěvekod Milan2 » 10 listopad 2012 12:03

Moc krásné auto, Ayrtonovu formulku ještě ve sbírce nemám o to víc se na tenhle model těším

Zdeněk-TEO
Site Admin
Kontaktovat uživatele:

Příspěvekod Zdeněk-TEO » 02 prosinec 2012 23:53

Byl víkend a já měl čas na tento model. Tím pádem jsem v lepení mohl postoupit téměř ku konci.

Tlumiče zadní nápravy jsou jednoduché. Ze základního dílu se stočí trubička, na kterou se následně namotají další dva proužky, tvořící tvar tlumiče. Na tento celek se nasune pružina stočené z vázacího drátu 0,7mm a tlumič se může osadit na své místo.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Přední i zadní brzdové kotouče jsou stejné konstrukce. Při lepení zadních jsem jaksy nestíhal daný postup nafotit, tak Vám jej přináším nyní, při lepení těch předních. Jsou zde použity také laserem vyřezané díly, které dávají kotouči realističtější vzhled.

Na řadu přišlo zadní křídlo. Zde není opět nic, co by se dalo nějak zkazit. Jednoduché a při tom účelné. Držák křídla tvoří laserem vyřezaný díl, oblepený pláštěm z vystřihovánky. Je to pevné a nikterak se to nebortí. Zatím odloženo do pracovní krabičky.

Obrázek Obrázek

No....a je to tady. Kapotáž motoru a bočních pontonů. Když si dá leckdo z Vás víc záležet jako já, může mít tuto část modelu odnímatelnou. Vše je závyslé od přesnosti předešlého lepení. Já asi někde malinko udělal chybičku a tak jsem se rozhodl nakonec celou kapotáž nalepit na model napevno. Na konečném vzhledu modelu to není však znát a bude to pro mě další krásný kousek do sbírky.

Obrázek Obrázek Obrázek

Další prací na modelu je sestavení předního křídla spolu s deflektory. Jejda...vlastně jsem Vám ani nenafotil sestavení ramen přední nápravy. Nějak jsem na to pozapomněl - trošinku jsem se zde trápil. U předního křídla není nic složitého. Když dáte dílům ten správný tvar, tak se to lepí téměř samo. To platí i u deflektoru. Ten je k bočnici předního křídla nalepen na tupo tak, že křídlo po položení modelu na podložku, se bočnicí podložky dotýká a je možno tak deflektor bez námahy k bočnici nalepit. Poté už není nic složitého mezi deflektor a trup nalepit jeho držáky.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Tak a je tu aerodynamický prvek v zadní části bočního pontonu. Opět požadovaný tvar vodorovné plochy nalepené mezi bočnice a osazeno na kapotáž pontonu.

Obrázek Obrázek Obrázek

A to je pro tento víkend Vážení vše. V průběhu dvou tří dní model dokončím a projednám s Yanem určité věci, které mě při lepení potkaly.

Nová Galerie

mustang51

Příspěvekod mustang51 » 03 prosinec 2012 00:10

tak tento model by som vážne chcel...aj 2X.

Zpět na